Licensjakt på 28 vargar föreslås i Norge

Tjänstemännen vid de norska rovviltnämnderna föreslår licensjakt på 28 vargar i vinter. Bland annat kommer två revir inom vargzonen att ta bort om förslaget blir verklighet.

Nu finns ett förslag om vinterns licensjakt på varg i Norge. Foto: Gettyimages

NRK rapporterar att rovviltnämnderna i Hedmark, Oslo, Akershus och Östfold kommer att besluta om tjänstemännens förslag vid möte den 28 augusti.

Förslaget är att tolv vargar får fällas utanför vargzonen, som är en liten smal rimpa på gränsen till Sverige. Dessutom vill tjänstemännen att alla vargar i reviret Kynna och reviret Hedmark-Aurskog tas bort.

I fjol var förslaget att tre flockar skulle skjutas inom vargzonen, men när saken hamnade på den norska regeringens bord blev beslutet att endast ett revir inom vargzonen fick jagas.

Beredd på strid

Naturvärnförbundet förbereder sig för att överklaga även i år och ordföranden i rovviltnämnderna i Hedmark, Oslo, Akershus och Östfold, Oslo, Lise Hagen Rebbestad, Höyre, är beredd på att det blir strid.

– Det kommer att vara någon som menar att 28 vargar är för mycket, och någon som menar att det är för lite säger Lise Hagen Rebbestad till NRK.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼