Jaktnyheter

Liberalerna: Låt eftersöksjägare använda blåljus

Jägare som gör eftersök på trafikskadat vilt ska få använda blåljus om Liberalerna får bestämma. Foto: Gettyimages

Till Liberalernas landsmöte i november lanseras en ny jaktpolitik, där ett av dragplåstren är att eftersöksjägare som rycker ut för att hitta trafikskadat vilt på polisens uppdrag ska få ha blåljus för att visa att det jobbas vid en olycksplats.

"}}

Enligt Nationella Viltolycksrådet rapporteras årligen cirka 62 000 viltolyckor i trafiken.

Närmare 5 000 jägare med eftersökshundar står beredda att rycka ut för att avliva trafikskadat vilt.

– En stor del av de rapporterade olyckorna leder till att eftersöksjägare rycker ut på uppdrag, säger Hanna Dittrich Söderman, processledare för Nationella viltolycksrådet vid Polismyndigheten.

Flera incidenter och olyckor

Det har varit flera incidenter och olyckor där jägare som gjort trafikeftersök råkat ut för hänsynslösa förare som inte respekterar deras säkerhet vid vägkanterna.

– Den otrygga arbetsmiljön för landets trafikeftersöksjägare, där både jägare och hundar riskeras på grund av bilisters bristande respekt för arbetet som pågår på platsen, är oacceptabel, kommenterar Elin Olofsson, kommunikatör på Liberalernas riksorganisation.

”Blåljus ger kraftfull signal”

– Liberalerna menar att användandet av blåljus kraftfullt skulle signalera för trafikanter att detta är en olycksplats där hastigheten ska sänkas samt att jägarna arbetar på myndighetens uppdrag, tillägger hon.