Jaktnyheter

LEDARE: Visselblåsare får Jägarsverige att gunga

Efter insatser av visselblåsare är båda jägarorganisationerna splittrade i två jämnstora fraktioner efter respektive årsstämma. Det här är inte vad den svenska jägarkåren behöver, skriver Anders Ljung, chefredaktör för Jaktjournalen.

Både Svenska Jägareförbundet, SJF, och Jägarnas Riksförbund, JRF, är djupt splittrade och delade i två hälfter efter insatser av visselblåsare.

"}}

Denna ledare publicerades i Jaktjournalen nummer 8 2021.

Bo Sköld hoppade av som generalsekreterare dagen före SJF-stämman efter en allt mer smutsig kampanj om vem som skulle efterträda Torbjörn Larsson som ny förbundsordförande. Striden om Henry Sténson som ny ordförande fortsatte när elva länsföreningar lanserade ytterligare en motkandidat till valberedningens förslag att välja Sténson sedan Jonas Paulsson hoppat av. Paulsson försvann i samband med en granskning av hans privatekonomi som Jaktjournalen gjort i webbupplagan.

Det var Peter Eriksson som i sista stund fördes fram av de elva distrikt som till varje pris ville stoppa Sténson. Elva länsföreningar röstade för Sténson och elva för Eriksson. Den sida som ville ha Peter Eriksson hade flest ombud på stämman och han tog hem posten med knapp majoritet.

Efter stämman kunde ombuden inte enas om ett gemensamt uttalande. Bitter över att ha saknat stöd från sitt eget distrikt, och även åkt ut från förbundsstyrelsen, gick stockholmaren Henry Sténson över till att bli medlem hos länsförbundet i Dalarna.

Han är ett rött skynke

K G Abramsson, SJF-bas i Västerbotten, är den som kämpade hårdast för att stoppa Sténson. Han är nu som ett rött skynke för motståndarlägret. Sänds Abramsson ut som representant för förbundsstyrelsen för att ena SJF är han inte ens välkommen i vissa länsföreningar.

Vad beror då splittringen på mer än personliga motsättningar? Troligen började det med den så kallade Axdorff-affären, som gjorde att en del län såg förbundsstyrelsen som toppstyrd under den dåvarande SJF-basen Torbjörn Larsson. Rickard Axdorff tvingades lämna förbundsstyrelsen efter att ha varit visselblåsare. Han läckte att det fanns ett närmande mellan SJF och Världsnaturfonden WWF på dagordningen.

I JRF var det Victoria Kärrman, JRF-basen i Norrbotten, som var visselblåsare om toppstyrningen under JRF-basen Solveig Larssons ledarskap. Solveig Larsson har varit förbundsordförande sedan 2009.

I ett brev till distrikten slog Kärrman larm om bland annat att dålig arbetsmiljö för JRF-personalen och ekonomiska oegentligheter mörkats. Hon påstod även att styrelsearbetet präglats av härskarteknik och mobbing. Enligt Kärrman har JRF även börjat lyssna för mycket på vad skogsbolagen och bönderna i LRF tycker.

Uteslöts som medlem

Det innebar att förbundsstyrelsen den 18 maj uteslöt Victoria Kärrman som JRF-medlem. Därmed kastades hon ut både som ledamot i förbundsstyrelsen och distriktsordförande i Norrbotten. Efter att tre personer tidigare hoppat av i protest var det då ingen oppositionell kvar i förbundsstyrelsen.

Jaktjournalen har dessutom avslöjat att tio får och två hundar har dött efter attacker av Solveig Larssons jakthundar. Sedan 2019 finns det totalt tolv anmälningar.

Uteslutandet av Kärrman och hundhållningen gjorde att sammanlagt åtta av totalt 21 JRF-distrikt inför stämman krävde hela förbundsstyrelsens avgång. Men förbundsstyrelsen fick ändå ansvarsfrihet med rösterna 28 mot 20 sedan några av de kritiska ombuden fogat sig.

Men i valet av ledamöter till förbundsstyrelsen blev det oavgjort i voteringen med 25-25. Då blev det lottdragning och därmed vann valberedningens förslag. Det innebär att det är tre nya ledamöter från Stockholm i förbundsstyrelsen. Stockholm är ett av de distrikt som ville peta JRF-basen Solveig Larsson och de övriga i den gamla förbundsstyrelsen. Nu måste stockholmstrion börja samarbeta med dem de ville avsätta.

Ryck upp er för tusan bövlar

Det här är inte vad den svenska jägarkåren behöver. Båda jägarorganisationerna bör vara eniga, trovärdiga och slagkraftiga för att värna om de svenska jägarnas intressen.

SJF med drygt 157 000 medlemmar har en mycket starkare ställning. Men även JRF med drygt 34 000 medlemmar behövs. Tidigare har JRF tvingat SJF att skärpa sig i både bly- och vargfrågan.

Så nu finns bara en sak att säga både till SJF och JRF: Ryck upp er för tusan bövlar!