Länsstyrelse avlivade varg i fel län – polisutredning pågår

Länsstyrelsen i Västerbotten avlivade en varg flera kilometer utanför länsgränsen. Först i efterhand kommunicerades det till grannlänet Norrbotten och nu pågår polisutredning, skriver tidningen Svensk Jakt.

Vargen gick ut ur jaktområdet och in i fel län. Den sköts från helikopter av länsstyrelsens personal. Händelsen finns dokumenterad i Rovbase.se. Foto: Gettyimages och Rovbase, montage

Skyddsjakten på en genetiskt viktig varg, den 22 januari i Västerbotten, gick fem kilometer in i Norrbotten innan den kunde fällas av en skytt från helikopter. Nu rapporterar tidningen Svensk Jakt att jaktledaren är delgiven misstanke om jaktbrott.

Jaktjournalen rapporterade om jakten den 22 januari.

I Svensk Jakts rapportering skriver man att varken länsstyrelsen i Västerbotten eller Norrbotten själva har anmält händelsen. Länsstyrelsen i Västerbotten ska istället ha publicerat ett pressmeddelande två dagar efter skyddsjakten där de skriver att vargen fälldes i Västerbotten.

Björn Jonsson, Naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten, förnekar att myndigheten har försökt att mörka misstaget och säger till tidningen Svensk Jakt att han inte blivit förhörd av polisen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Läraren som demonstrerade med Djurfront har lämnat sitt jobb

Folkhögskoleläraren som demonstrerade med Djurfront utanför Kupolen i Borlänge har lämnat sin tjänst på Brunnsviks folkhögskola. – Han jobbar inte på skolan längre, säger socialdemokratiska riksdagsledamoten Maria Strömkvist, som är styrelseordförande på skolan.

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼