Länsstyrelse avlivade varg i fel län – polisutredning pågår

Länsstyrelsen i Västerbotten avlivade en varg flera kilometer utanför länsgränsen. Först i efterhand kommunicerades det till grannlänet Norrbotten och nu pågår polisutredning, skriver tidningen Svensk Jakt.

Vargen gick ut ur jaktområdet och in i fel län. Den sköts från helikopter av länsstyrelsens personal. Händelsen finns dokumenterad i Rovbase.se. Foto: Gettyimages och Rovbase, montage

Skyddsjakten på en genetiskt viktig varg, den 22 januari i Västerbotten, gick fem kilometer in i Norrbotten innan den kunde fällas av en skytt från helikopter. Nu rapporterar tidningen Svensk Jakt att jaktledaren är delgiven misstanke om jaktbrott.

Jaktjournalen rapporterade om jakten den 22 januari.

I Svensk Jakts rapportering skriver man att varken länsstyrelsen i Västerbotten eller Norrbotten själva har anmält händelsen. Länsstyrelsen i Västerbotten ska istället ha publicerat ett pressmeddelande två dagar efter skyddsjakten där de skriver att vargen fälldes i Västerbotten.

Björn Jonsson, Naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten, förnekar att myndigheten har försökt att mörka misstaget och säger till tidningen Svensk Jakt att han inte blivit förhörd av polisen.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼