Lågt politiskt stöd i Riksdagen för ”Lex Girjas”

Girjasdomen i Högsta Domstolen kan få flera samebyar att kräva samma sak men det politiska stödet i Riksdagen är lågt för att upplåta jakt- och fiskerättigheter till andra samebyar utan rättslig prövning, rapporterar Ekot.

Lågt politisk stöd i Riksdagen för att upplåta jakt- och fiskerättigheter åt andra samebyar utan rättslig prövning först. Arkivfoto: Per Jonson

Det är Sveriges Radio Ekot som undersökt det politiska stödet för att se Högsta Domstolens utslag om Girjas som vägledande (Lex Girjas) för alla andra samebyar.

I Riksdagen är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet (9 respektive 4,8 procent i demoskops väljarbarometer för januari 2020)  som ansåg att övriga samebyar i Sverige ska ha samma rättigheter utan enskilda rättsliga prövningar.

Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot menar även lokalbefolkningens rättigheter behöver säkerställs.

– För oss så är det helt nödvändigt för att minska konfliktnivån. Och det är klart att för lokalbefolkning och samer utan rennäringsrätt som har jagat och fiskat i fjällen i århundraden och generationer så är det för oss väldigt viktigt att säkerställa deras jakträtt och möjligheter att jaga och fiska, säger han till Ekot.

Enligt Christina Allard, docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet kan det bli tal om fler rättsprocesser.

– Även om man har Girjasdomen i ryggen så styr det historiska bruket och hur man förmår att bevisa det och hur man har backat upp det, säger hon till Ekot.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.

Film: Ruggig närkontakt med stora älgtjurar

Tony Ögren i Västernorrland fick på måndagsmorgonen sådan närkontakt med två stora älgtjurar, att det blev nästan skrämmande. – Jag var beredd att hoppa bakom en rejäl tall som jag hade intill mig, säger Tony.
ANNONS ▼