Annons
Lågt politiskt stöd i Riksdagen för "Lex Girjas" | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan fjälljakt
Lågt politisk stöd i Riksdagen för att upplåta jakt- och fiskerättigheter åt andra samebyar utan rättslig prövning först. Arkivfoto: Per Jonson
Lågt politiskt stöd i Riksdagen för "Lex Girjas"
Girjasdomen i Högsta Domstolen kan få flera samebyar att kräva samma sak men det politiska stödet i Riksdagen är lågt för att upplåta jakt- och fiskerättigheter till andra samebyar utan rättslig prövning, rapporterar Ekot.
Det är Sveriges Radio Ekot som undersökt det politiska stödet för att se Högsta Domstolens utslag om Girjas som vägledande (Lex Girjas) för alla andra samebyar. I Riksdagen är det endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet (9 respektive 4,8 procent i demoskops väljarbarometer för januari 2020)  som ansåg att övriga samebyar i Sverige ska ha samma rättigheter utan enskilda rättsliga prövningar. Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot menar även lokalbefolkningens rättigheter behöver säkerställs. – För oss så är det helt nödvändigt för att minska konfliktnivån. Och det är klart att för lokalbefolkning och samer utan rennäringsrätt som har jagat och fiskat i fjällen i århundraden och generationer så är det för oss väldigt viktigt att säkerställa deras jakträtt och möjligheter att jaga och fiska, säger han till Ekot. Enligt Christina Allard, docent i rättsvetenskap vid Luleå tekniska universitet kan det bli tal om fler rättsprocesser. – Även om man har Girjasdomen i ryggen så styr det historiska bruket och hur man förmår att bevisa det och hur man har backat upp det, säger hon till Ekot.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!