Annons
Kvigkalv dödad av varg - nu vill LRF ha skyddsjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan LRF
Lantbrukarnas Riksförbund vill att länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt på vargarna i Östergötland. Arkivbild: Gettyimages
Kvigkalv dödad av varg - nu vill LRF ha skyddsjakt
Vargarna i Långbogenreviret har börjat ge sig på nötkreatur – och minst två valpar är med i jakten. Nu vill LRF Östergötland ha skyddsjakt på reviret.
Redan 2018 förväntade sig tjänstemännen i vargförvaltningen att det revirmarkerande vargparet i Långbogen skulle få valpar. Men det blev inte så. Nu har det dock fötts minst två tikvalpar i reviret, skriver Norrköpings Tidningar i sin pappersupplaga. Spillning efter valparna hittades i samband med att en kvigkalv konstaterades vargdödad på en gård söder om Finspång. – Det kan finnas ännu fler valpar, men det vet vi inte i nuläget. Den 1 oktober startar inventeringen av varg, säger Mia Kjällander, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Östergötland, till Norrköpings Tidningar.

Delade meningar

Den lokala ordföranden i Naturskyddsföreningen är glad. Lantbrukare som tidningen talat med är mindre förtjusta. – Riktigt dåliga nyheter. I och med att det finns vargvalpar är det säkert svårare för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt för att skydda våra tamdjur, säger djurbonden Per Frännek i Hällestad till Norrköpings Tidningar. LRF-ordföranden i Östergötland, Peter Borring, begär nu att länsstyrelsen på eget initiativ fattar beslut om skyddsjakt. – I och med att vargarna nu också ger sig på nötkreatur, så har det hela kommit upp på en helt ny nivå, säger Peter Borring till Norrköpings Tidningar.

”Skräckexempel”

Borring berättar för Jaktjournalen att den drabbade djurägaren inte vill vara med i media. – Vi ser allt mer att enskilda djurägare inte vågar begära skyddsjakt. Man har sett skräckexempel på hur vargens vurmare, ofta militanta grupper, tenderar att samlas i bygder där det inträffat vargattacker. Då är människor hellre tysta och lider under bördan. Det är förskräckligt, säger Peter Borring. Han menar att det ökar trycket på att länsstyrelserna själva fattar beslut om skyddsjakt. – Här kan myndigheterna inte luta sig tillbaka och säga att det inte finns några problem, eftersom man inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, säger Peter Borring. Jaktjournalen har skrivit om vargarna i Långbogen bland annat på ledarplats. Läs den artikeln här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!