Kvigkalv dödad av varg – nu vill LRF ha skyddsjakt

Vargarna i Långbogenreviret har börjat ge sig på nötkreatur – och minst två valpar är med i jakten. Nu vill LRF Östergötland ha skyddsjakt på reviret.

Lantbrukarnas Riksförbund vill att länsstyrelsen fattar beslut om skyddsjakt på vargarna i Östergötland. Arkivbild: Gettyimages

Redan 2018 förväntade sig tjänstemännen i vargförvaltningen att det revirmarkerande vargparet i Långbogen skulle få valpar. Men det blev inte så.

Nu har det dock fötts minst två tikvalpar i reviret, skriver Norrköpings Tidningar i sin pappersupplaga.

Spillning efter valparna hittades i samband med att en kvigkalv konstaterades vargdödad på en gård söder om Finspång.

– Det kan finnas ännu fler valpar, men det vet vi inte i nuläget. Den 1 oktober startar inventeringen av varg, säger Mia Kjällander, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Östergötland, till Norrköpings Tidningar.

Delade meningar

Den lokala ordföranden i Naturskyddsföreningen är glad. Lantbrukare som tidningen talat med är mindre förtjusta.

– Riktigt dåliga nyheter. I och med att det finns vargvalpar är det säkert svårare för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt för att skydda våra tamdjur, säger djurbonden Per Frännek i Hällestad till Norrköpings Tidningar.

LRF-ordföranden i Östergötland, Peter Borring, begär nu att länsstyrelsen på eget initiativ fattar beslut om skyddsjakt.

– I och med att vargarna nu också ger sig på nötkreatur, så har det hela kommit upp på en helt ny nivå, säger Peter Borring till Norrköpings Tidningar.

”Skräckexempel”

Borring berättar för Jaktjournalen att den drabbade djurägaren inte vill vara med i media.

– Vi ser allt mer att enskilda djurägare inte vågar begära skyddsjakt. Man har sett skräckexempel på hur vargens vurmare, ofta militanta grupper, tenderar att samlas i bygder där det inträffat vargattacker. Då är människor hellre tysta och lider under bördan. Det är förskräckligt, säger Peter Borring.

Han menar att det ökar trycket på att länsstyrelserna själva fattar beslut om skyddsjakt.

– Här kan myndigheterna inte luta sig tillbaka och säga att det inte finns några problem, eftersom man inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, säger Peter Borring.

Jaktjournalen har skrivit om vargarna i Långbogen bland annat på ledarplats. Läs den artikeln här.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼