Annons
Kullsyskon från Tiveden har bildat nytt vargrevir - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan Jönköpings län
Vargarna spårades den 15 junari och revirmarkerade kraftigt. Nu är de konstaterade som två helsyskon från Tivedenreviret. Karta: Eniro
Kullsyskon från Tiveden har bildat nytt vargrevir
Avkommorna blir invavlade men mycket "viktiga"

Ett nytt vargrevir har konstaterats på gränsen mellan Västra Götaland och Jönköpings län. Det är två helsyskon från Tiveden som slagit sig ned i området. Deras avkommor kommer att bli mer inavlade än den skandinaviska vargstammen, men de betraktas ändå som oerhört "viktiga".

– Det var tråkigt, säger Joachim Leander, ordförande i Redvägs jaktvårdskrets i Ulricehamn.

Vargforskare Olof Liber ser ett parallellfall till de första vargarna som staten flyttade till Tiveden.

– Tiken hade slagit sig ihop med sin bror och det är lite lustigt att även hennes dotter gör det, säger vargforskare Olof Liberg.

Det var den 15 januari som länsstyrelsens personal i Jönköpings län spårade två vargar i trakterna av Liared, mellan Mullsjö och Ulricehamn och på gränsen mellan Jönköping län och Västra Götaland.

”Revirmarkerade kraftigt”

– Båda två revirmarkerade kraftigt och vi fann både spillning och urin. Igår kom DNA-analysen som visar att det är två helsyskon från Tiveden. Det blir det sydligast konstaterade vargreviret i Sverige just nu. Men det kan vara revir på gång i Skåne, säger Linda Andersson, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköping

Vårvinterna 2013 körde statliga tjänstemän ned två vargar från Norrbotten till Tiveden i Örebro län. De visade sig vara helsyskon och efter ett par säsonger försvann hanen. Ingen av deras avkommor tog sig in i vargstammen utan sköts i skyddsjakter, dödades i viltolyckor eller försvann.

Sedan träffade tiken en ny hane som hon fick flera kullar tillsammans med. Tre av dem är konstaterade i olika revir runt om i Sveirge, vilket Jaktjournalen har berättat.

Unik genuppsättning

Vargforskare Olof Liberg säger att valparna efter vargarna i det nya reviret mellan Mullsjö och Ulricehamn, som fått namnet Brängenreviret, kommer att bli något mer inavlade än de skandinaviska vargarna.

– Men deras avkommor blir väldig unika och viktiga för vargstammen. De har en kombination av gener som inga andra vargar bär i Sverige, säger Liberg.

Syskon som slår sig ihop och bildar revir är ovanligt i Sverige.

– Revir där någon av föräldrarna slår sig ihop med en avkomma har vi nog tio exempel på, säger Liberg.

Joachim Leander är ordförande i Redvägs jaktvårdskrets i Ulricehamn har lätt att hålla sig för skratt. Han säger spontant att han inte kommer att köpa någon ny jakthundsvalp.

– Det här är tråkigt. Jag har en jämte som börjar bli gammal. Men samtidigt måste man kanske försöka ändå. Vi får prova och se hur det fungerar, säger Joachim Leander.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!