Hårkorset

Krönika: Nästan träffsäkert av RevolutionRov om vilda djur och stress

RevolutionRov beskriver bytesdjurens ångest och lidande på ett träffsäkert sätt - om man justerar lite i deras text. Foto: Gettyimages

Värnarorganisationen RevolutionRov lyckas i en kort text nästan ge en träffande bild av hur många vilda djur måste känna det när det finns rovdjur i skogarna, konstaterar Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan. "Ständig stress…" och "aldrig trygg".

"}}

RevolutionRov finns på Facebook och brukar överklaga alla typer av rovdjursjakt. Men de verkar ogilla mänsklig jakt överhuvudtaget. Däremot älskar de rovdjur.

Organisationen lägger ofta ut inlägg med avsikt att göra människor känslomässigt berörda av den hemska jakten.

På söndagen postade de en tecknad bild med ett lodjur på sin facebooksida och rubriken är ”Vet du hur det känns att vara jagad?

Små ändringar

Med bara små justeringar blir det en mycket insiktiktsfull text om hur bytesdjuren i våra skogar måste känna det när exempelvis vargar och lodjur jagar dem dygnet runt, året om.

Här är RevolutionRovs text med mina små ändringar:

”Vet du hur det känns att vara jagad?
Hjärtat slår i 180 medan man flyr för sitt liv. Vargar som ylar. Lodjur med vassa tänder och klor. Känslan att vara hotad i sitt eget hem. Ständig stress. Att hela tiden behöva kolla sig bakom ryggen så ingen är där. Aldrig trygg.”

Orden jag bytt ut är ”Hundar som skäller” och ”människor med gevär”. Visst blev det bra.

Sanningen är nämligen att rovdjur jagar dygnet runt och året om medan mänsklig jakt bedrivs vid tidpunkter just när jakten bedöms göra minst skada för de jagade djuren.

Inget om fluglarver

I Revolutionrovs värld värld talas det aldrig om hur exempelvis rävar, rådjur och älgar måste uppleva det när de blir ständigt jagade och levande ätna av rovdjur. Det talas aldrig om älgar som får mularna bortslitna, köttstycken huggna ur baklåren och går så länge med sina skador att det bildas fluglarver i såren.

Nu ska jag avslöja en sak för RevolutionRov. För varje rovdjur som människan kan fälla i jakt minskar den totala stressen och det totala lidandet för andra vilda djur.