Krönika: Låt oss göra det enkelt att jaga björn

Fagersta (JJ) Avreglera åteljakten – och låt jägarkåren släppa björnhundarna vid åtlarna! Det uppmanar Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Vad finns det egentligen för anledning att förbjuda björnhundar att ta upp spår vid åtel? Det undrar Jaktjournalens Mikael Moilanen. Foto: Gettyimages

Rovdjursvännerna, länsstyrelserna och media väsnas igen och den här gången är det björnjakten som upprör. Länsstyrelsernas personal har nämligen hittat maginnehåll på skjutna björnar som kommer från illegala åtlar, om man låter fantasin skena fritt.

Visserligen har det påträffats fläskkött och fisk i magarna på de skjutna björnarna och det är förbjudet åtelmaterial. Men i flera fall rapporteras det vara exempelvis äpplen och säd – föda som vilken björn som helst kan hitta nästan var som helst på hösten.

Den sorgliga sanningen är att björnjakten kringgärdas av exakt lika krångliga regelverk som all annan jakt där det ska skjutas stora rovdjur.

Varför?

Vad finns det egentligen för anledning att förbjuda björnhundar att ta upp spår vid åtel? Svaret kan vara det ska vara så svårt som möjligt, helst omöjligt, att skjuta ett rovdjur.

Någon logisk förklaring har jag faktiskt inte hört.

Gå in på de extrema värnarföreningarna och läs vad rovdjursfanatikerna skriver. Om vargen anser vissa till exempel att arten i princip aldrig kan jagas. Antingen är årsvalparna för unga eller också störs vargarnas brunst och tikarna är dräktiga.

De riktigt utstuderade, personer som i en del fall faktiskt har status som forskare, påstår till och med att det är lönlöst att jaga varg, eftersom varje bortskjutet revir kommer att återfyllas med nya vargar.

Låt mig bara dra ett litet räkneexempel: Om Värmland skulle ha en varg, skulle den vargen omöjligt kunna befolka alla de revir som i dag belastar länet.

Som Kejsarens nya kläder

Följ skrien från extremisterna och titta på hur regelverket kring exempelvis björnjakten utformats. Ni kommer att hitta nästan övertydliga tankelinjer från de mest extrema rovdjursvännerna till beslutsfattande politiker och tjänstemän.

Det här känns om Kejsarens nya kläder, men naturligtvis måste samhället avkriminalisera att björnhundar tar upp spår vid åtel.

Våra styrande politiker och myndigheter ska tacka och buga för att det finns jägare som satsar stora pengar på att hålla hundar och gratis utföra den jakt som samhället tycker är lämplig.

Låt oss göra det enkelt att jaga björn i Sverige!

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser