Annons
Krönika: "Här har ni en uppgift, Föreningen Sveriges jägare!" | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 månader sedan löshundsjakt
Jaktjournalens Mikael Moilanen tvingades panikbromsa för en rentjur som sannolikt flydde undan rovdjur. Det har fött en idé. Arkivbild: Gettyimages
Krönika: "Här har ni en uppgift, Föreningen Sveriges jägare!"

Nu har jag på nära håll sett den ångest och stress en ren upplever när den jagas av rovdjur. Med tungan pekande rakt ut, med uppspärrade ögon och i fullt sken kom den skräckslagen rusande nedför bergssidan i Idre. Det var chockerande och nu har händelsen fött en ny idé hos mig, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen.

Jag fylls av vämjelse när de små rovdjursvärnande föreningarna tillåts sabotera möjligheterna för det svenska samhället att förvalta rovdjursstammarna.

Överallt där myndigheterna kommit fram till att rovdjuren blivit ett så stort problem, att det måste till skyddsjakt, överklagar diverse småföreningar. Och de överklagar all licensjakt också.

Och många gånger lyckas de åtminstone försena verkställigheten.

Förlorare är bland annat människor som inte vill att vargar ska ta deras jakthundar, människor som inte vill ha björnar och vargar springande runt husknutarna, fårägare och renskötare.

”Karmadomare”

Vinnare är självutnämnda ”karmadomare”, inte sällan hund- och kattmänniskor som ser som sin livsuppgift att rädda varenda rovdjursindivid och som verkar hänga på Facebook dygnet runt. ”Vakta renarna”, ”stängsla in fåren”, ”förbjud löshundsjakten” och ”KARMA!” skriker de.

I själva verket har de inte fattat någonting. De förstår inte konsekvenserna av om hela den södra landsändan av Sverige skulle stängslas in med så kallat rovdjursavvisande stängsel. De förstår inte vilka pengar och vilket arbete det handlar om.

De fattar inte heller att rovdjursavvisande stängsel inte hjälper mot björnar och lodjur, och inte mot varg alla gånger.

När det gäller vår usprungsbefolknings viktigaste näring, renskötseln, fattar de ännu mindre. De tror på fullt allvar att renskötarna skulle kunna vakta renarna när de är utspridda i betesmarkerna.

Om dessa rovdjursvurmare varit med i bilen i juni utanför Idre hade de kanske fått en större förståelse.

Kraftig inbromsning

Jag visste att det var ren i området och därför körde jag ytterst sakta, max 50 kilometer i timmen. Plötsligt kom en fullstor rentjur snett ned från bergsbranten till högen om bilen. Den skenade i full panik i fyrsprång och tungan pekade som ut som en lång varningssignal ur munnen på den.

Med en kraftig inbromsning lyckades jag undvika kollision med bara någon meter.

Det var en hemsk upplevelse att se den stressade renen. Den flydde verkligen för sitt liv och jag anade omedelbart att den var jagad av ett rovdjur.

Det var också slutsatsen som en renskötare drog när jag berättade om händelsen.

”En uppgift, Ekberg!”

Thomas Ekberg och de andra i nystartade Föreningen Sveriges Jägare vill informera de människor som inte är ”redan frälsta”.

De vill berätta för politiker och den breda allmänheten hur exempelvis rovdjur påverkar livet för människor som ska leva med dem, försöka jaga eller driva näringar nära dem.

Det är en mycket bra idé – och här finns en uppgift. Varför inte ta med människor som inte har någon jakktlig anknytning och visa dem hur löshundsjakt går till, hur viktiga hundarna är både i jakten och i trafikeftersöken?

Varför inte visa människor från storstan hur renskötsel går till?

Varför inte visa människor svårigheterna med att sätta upp så kallat rovdjursavvisande stängsel överallt – ett svar på de små hobbystängslingar som Rovdjursföreningen gärna berättar om.

Det skulle kunna bli en massrörelse, som riktas exempelvis till politiker, skolbarn, pensionärsorganisationer och andra.

Det skulle kunna bli en vändpunkt.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!