Annons
Kraftig ökning av viltolyckor med tåg | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 månader sedan älgar
Det stora snömängderna har drivit upp viltolyckorna vid järnväg kraftigt i den norra delen av Sverige. Arkivbild: Gettyimages
Kraftig ökning av viltolyckor med tåg

De stora snömängderna i Sveriges fyra nordligaste län har lett till en kraftig ökning av älgar som blir påkörda av tåg. Polisen vädjar till Trafikverket att sänka farten på tågen.

SVT Västerbotten rapporterar att minst 204 älgar blivit påkörda av tåg de senaste tre veckorna i de fyra nordligaste länen.

Det är 15 gånger fler än under samma tid i fjol.

Polisen och viltsamordnaren Joacim Lundqvist vill att Trafikverket ska sänka farten på tågen.

– Som läget är nu borde de sänka hastigheten. Dels för djurens skull, men även för dem som måste ut och ta reda på alla dessa kluvna älgar längs rälsen, säger Joacim Lundqvist till SVT.

Lång bromssträcka

Roger Nilsson, enhetschef vid Trafikverket region Nord, säger till TV-stationen att det är för stora områden som är olycksdrabbade för att en sänkning av farten ska vara rimlig.

– Sen är inte effekterna så stora som man skulle önska, bromssträckan är lång ändå även om vi sänker farten, säger Roger Nilsson till SVT.

Att stängsla in järnvägen skulle kunna vara ett alternativ. Men Roger Nilsson menar att det är dyrt och att det skulle stoppa älgarnas naturliga vandringsvägar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!