Kraftig kritik mot inskränkt vargjakt i Ulvesonen

Den första januari skulle licensjakten på varg inletts i "Ulvesonen" i Norge. Men norska miljöministern Ola Elvestuen inskränkte jakten kraftigt dagen innan premiären.

Miljödepartementet minskade jaktmöjligheterna dagen innan licensjakten i Ulvesonen skulle starta. Arkivfoto: Per Jonson

Egentligen skulle licensjakten inom den så kallade Ulvesonen få ske inom tre revir, men dagen innan jakten skulle inledas meddelade miljödepartementet att jakt endast får bedrivas inom ett revir – Letjenna reviret.

– Regeringens mål är att förvalta vargstammen i enlighet med beståndsmålet. Vargen är en fredad art och det är en högre tröskel för att fälla varg innanför Ulvesonen än utanför, säger Ola Elvestuen i ett pressmeddelande från departementet.

Norges Jeger- och Fiskerforbund (NJFF) rasar åt departementets beslut. Ordförande Knut Arne Gjems menar att miljödepartementet gjort en för sträng tolkning av naturvärnslagen och att den planerade licensjaktkvoten inte skulle hota vargbeståndet.

Förbannade och frustrerade

– Jägarna är både frustrerade och förbannade och det med rätta. Departementet visar prov på det vi kan kalla dåligt folkskick. Ord som involvering och ömsesidig respekt nämns alltid på möten och i dokument men när det väl kommer till kritan så möts vi av orimligt korta tidsfrister och utebliven dialog. Det är är både oacceptabelt och konfliktskapande, säger Knut Arne Gjems i ett pressmeddelande.

Samtidigt startade jakten igår och under första jaktdagen fälldes fyra av de sex tilldelade vargarna i Letjennaflocken.

Licensjakten utanför Ulvesonen har en tilldelning på 26 vargar, men enligt uppgifter till Jaktjournalen från norska vargjägare kommer det bli svårt att nå tilldelningen eftersom det skapats en buffertzon mellan Ulvesonen och det övriga licensjaktområdet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.
ANNONS ▼

Annonser