Annons
Kraftig kritik mot inskränkt vargjakt i Ulvesonen | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan konflikt
Miljödepartementet minskade jaktmöjligheterna dagen innan licensjakten i Ulvesonen skulle starta. Arkivfoto: Per Jonson
Kraftig kritik mot inskränkt vargjakt i Ulvesonen
Den första januari skulle licensjakten på varg inletts i "Ulvesonen" i Norge. Men norska miljöministern Ola Elvestuen inskränkte jakten kraftigt dagen innan premiären.
Egentligen skulle licensjakten inom den så kallade Ulvesonen få ske inom tre revir, men dagen innan jakten skulle inledas meddelade miljödepartementet att jakt endast får bedrivas inom ett revir – Letjenna reviret. – Regeringens mål är att förvalta vargstammen i enlighet med beståndsmålet. Vargen är en fredad art och det är en högre tröskel för att fälla varg innanför Ulvesonen än utanför, säger Ola Elvestuen i ett pressmeddelande från departementet. Norges Jeger- och Fiskerforbund (NJFF) rasar åt departementets beslut. Ordförande Knut Arne Gjems menar att miljödepartementet gjort en för sträng tolkning av naturvärnslagen och att den planerade licensjaktkvoten inte skulle hota vargbeståndet.

Förbannade och frustrerade

– Jägarna är både frustrerade och förbannade och det med rätta. Departementet visar prov på det vi kan kalla dåligt folkskick. Ord som involvering och ömsesidig respekt nämns alltid på möten och i dokument men när det väl kommer till kritan så möts vi av orimligt korta tidsfrister och utebliven dialog. Det är är både oacceptabelt och konfliktskapande, säger Knut Arne Gjems i ett pressmeddelande. Samtidigt startade jakten igår och under första jaktdagen fälldes fyra av de sex tilldelade vargarna i Letjennaflocken. Licensjakten utanför Ulvesonen har en tilldelning på 26 vargar, men enligt uppgifter till Jaktjournalen från norska vargjägare kommer det bli svårt att nå tilldelningen eftersom det skapats en buffertzon mellan Ulvesonen och det övriga licensjaktområdet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!