Kraftig kritik mot inskränkt vargjakt i Ulvesonen

Den första januari skulle licensjakten på varg inletts i "Ulvesonen" i Norge. Men norska miljöministern Ola Elvestuen inskränkte jakten kraftigt dagen innan premiären.

Miljödepartementet minskade jaktmöjligheterna dagen innan licensjakten i Ulvesonen skulle starta. Arkivfoto: Per Jonson

Egentligen skulle licensjakten inom den så kallade Ulvesonen få ske inom tre revir, men dagen innan jakten skulle inledas meddelade miljödepartementet att jakt endast får bedrivas inom ett revir – Letjenna reviret.

– Regeringens mål är att förvalta vargstammen i enlighet med beståndsmålet. Vargen är en fredad art och det är en högre tröskel för att fälla varg innanför Ulvesonen än utanför, säger Ola Elvestuen i ett pressmeddelande från departementet.

Norges Jeger- och Fiskerforbund (NJFF) rasar åt departementets beslut. Ordförande Knut Arne Gjems menar att miljödepartementet gjort en för sträng tolkning av naturvärnslagen och att den planerade licensjaktkvoten inte skulle hota vargbeståndet.

Förbannade och frustrerade

– Jägarna är både frustrerade och förbannade och det med rätta. Departementet visar prov på det vi kan kalla dåligt folkskick. Ord som involvering och ömsesidig respekt nämns alltid på möten och i dokument men när det väl kommer till kritan så möts vi av orimligt korta tidsfrister och utebliven dialog. Det är är både oacceptabelt och konfliktskapande, säger Knut Arne Gjems i ett pressmeddelande.

Samtidigt startade jakten igår och under första jaktdagen fälldes fyra av de sex tilldelade vargarna i Letjennaflocken.

Licensjakten utanför Ulvesonen har en tilldelning på 26 vargar, men enligt uppgifter till Jaktjournalen från norska vargjägare kommer det bli svårt att nå tilldelningen eftersom det skapats en buffertzon mellan Ulvesonen och det övriga licensjaktområdet.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼