Kommunjägarna i Habo och Mullsjö får löneförhöjning

Kommunjägarna i Habo och Mullsjö får löneförhöjning för första gången på tio år.

Kommunjägarna i Habo och Mullsjö får högre ersättning. Foto: Gettyimages

Jönköpings-Posten berättar i sin pappersupplaga att de båda kommunerna har sex kommunjägare. De skjuter exempelvis fåglar, sätter ut fällor för skadedjur och avlivar skadat vilt.

Från och med 2009 har de årligen fått 1 400 kronor vardera i ersättning från kommunen. Men det har inte täckt deras kostnader, så nu har kommunerna beslutat dubblera arvodet.

Då förväntar man sig att de skjuter 50 fåglar var per år. Varje fågel utöver det ersätts med tio kronor, vilket är en höjning med två kronor per fågel.

”Lätt att få panik”

– Det känns bra att kunna tillmötesgå deras önskemål, detta är en tjänst som vi i kommunen behöver. Nästan ingen annan jobbar gratis och det ska inte skyttarna göra heller, säger Liza Oswald (S), ordförande i miljönämnden i Habo och Mullsjö kommuner, till Jönköpings-Posten.

Lars Kvist är en av kommunjägarna och han berättar för tidningen att flera av hans kollegor var på väg att hoppa av sina uppdrag, på grund av den låga ersättningen.

– Detta är ingen stor kostnad för kommunerna. När gemene kommuninvånare får en grävling under altanen är det lätt att få panik, då gör de kommunala skyttarna en stor och fin insats, säger Liza Oswald, till Jönköpings-Posten.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Ny vargattack i Småland natten mot fredagen

Ännu en vargattack mot får inträffade natten mot fredagen vid fårbesättning i Gislaveds kommun. – Sex får dödades och två får saknas, säger Jens Mattsson vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼