Kommunalpolitisk strid om ”gratis jakt” i Åmål

Det som av kritiker beskrivs som gratis jakt för kommunpolitiker och företagsledare har blivit en politisk stridsfråga i Åmål.

"Jakt" på kommunal mark i Åmål skapar politisk strid. Foto: Gettyimages

SVT Väst berättar att ett jaktlag sedan åtminstone 1980-talet förfogat över ett markområde på cirka 130 hektar i Hanebolsskogen. Företagsledare, företagare och kommunpolitiker har varit medlemmar i laget.

Det ligger löpspår och fotbollsplaner i området och därför har vilt drivits över på annan mark och skjutits där.

Jaktlaget har inte betalat något arrende för marken och det upprör oppositionspolitikern Thomas Lindström.

– En del får göra vad de vill, andra får betala för det, säger Thomas Lindström till SVT Väst.

Kommunal varning om jakt

Men på Åmåls kommun ser tillförordnade enhetschefen för planer och fastigheter, Björn Wennerström, inget anmärkningsvärt i avtalet med jaktlaget. Kommunen betraktar inte motandet av vilt som jakt.

– De har hållit motionsspåren fria från älgar som kan hota motionärerna. Vi har inte tänkt i de termerna att de har jagat, säger Björn Wennerström till SVT Väst.

TV-stationen konstaterar dock att kommunen själv varnat för älgjakt i Hanebolsskogen, på kommunens facebooksida.

– Då borde de vara här året runt och driva bort älgar och inte bara när det är jaktsäsong, säger oppositionspolitikern till SVT Väst.

Kommer upp i fullmäktige

På länsstyrelsen betraktar man bortdrivande av vilt som jakt. Svenska Jägareförbundet uppges hålla med om det.

– Vi får ta en diskussion med länsstyrelsen om det här området ska tas ur älgjaktsområdet. Helt klart är att vi ska skapa reda i det här och få likvärdiga villkor som vi har på andra håll, säger Björn Wennerström på kommunen till SVT Väst.

Oppositionspolitikern Thomas Lindström har begärt att få ställa frågor kring jakten i Hanebolsskogen vid nästa fullmäktigesammanträde i Åmål.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼