Annons
Kommun söker skyddsjakt på närgångna vargar | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 månader sedan Gävleborgs län
Spår och revirmarkeringar visar att vargarna rör sig nära gårdar i Hälsingland. Arkivbild: Gettyimages
Kommun söker skyddsjakt på närgångna vargar
Totalt sex ansökningar på ett vargpar i Hälsingland

Länsstyrelsen i Gävleborg har fått in sex ansökningar om skyddsjakt på två närgångna vargar som rör sig nordväst om Bollnäs och i byarna runt Ovanåker.

– De uppträder inte acceptabelt. Därför lämnade vi in en skyddsjaktsansökan, säger kommunalrådet i Ovanåker, Håkan Englund (s)

Revirmarkerar bland hus

Kommunen har fått in 27 klagomål från boende i olika byar.

– Det har varit ovanligt mycket vargspår på kort tid i byarna. Man har också hittat revirmarkeringar inne bland husen. Det har pågått sedan slutet av 2020, säger Sara Waern, handläggare länsstyrelsen som nu sammanställer alla uppgifter i ärendet och förbereder beslut om eventuell skyddsjakt.

Det handlar om två vargar av skandinavisk härkomst och de har rört sig i ett område nordväst om Bollnäs och upp mot Arbrå samt väster ut mot Edsbyn.

En fårägare råkade ut för attacker och lade i somras ned sin verksamhet.

”Klok åtgärd”

Det är Ovanåkers kommun, två byalag och tre personer som nu sökt skyddsjakt.

För knappt ett år sedan hade boende i Alfta i Ovanåkers kommun bekymmer med närgångna vargar. Kommunen sökte även då skyddsjakt och vargarna sköts.

– Det var en klok åtgärd. Kommunen är positiv till en bred viltfauna, men när vargar kommer in på gårdar där människor bor med barn och djur, så blir det en stor oro. Det är inte acceptabelt, då måste man göra någonting, säger kommunalrådet Håkan Englund om kommunens skyddsjaktsansökan.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!