Annons
Kommersiell bärplockning skapar konflikt i norr - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan äganderätt
Kommersiell bärplockning vållar irritation bland markägare i norr. Foto: Gettyimages, montage
Kommersiell bärplockning skapar konflikt i norr
Kommersiell bärplockning skapar återigen irritation och ilska hos markägare i Norrbotten. Det handlar om bland annat om nedskräpning, vedstölder och säkerhetsrisker som uppstår vid jakt.
Tidningen Nordsverige rapporterar i sin pappersupplaga att markägare är ilskna över exempelvis avföring och skräp som uppges bli kvar i skogen efter bärplockarna. Vedstölder från älgpass och farliga situationer vid jakt är andra saker som skapar irritation. Björn Galant är expert på äganderätt och jurist vid LRF, säger till Nordsverige att han fått ta emot många upprörda samtal från markägare.

”För privatpersoner”

I grunden handlar konflikten om hur långt allemansrätten sträcker sig. – Allemansrätten är ju skriven för privatpersoner. Den heter ju inte allföretagsrätten. 1930-1940-talet myntades lagen efter gamla färdselregler. Då fanns ju heller ingen kommersiell bärplockning. Nu har en del hänt sedan dess, säger Björn Galant till Nordsverige. Han menar att jord- och skogsbruk och jakt med stöd av äganderätten alltid har företräde.

Schyssta bär-märkning?

LRF har för samtal med Svensk dagligvaruhandel och påpekat att en märkning typ ”Schyssta bär” skulle kunna få konsumenter att köpa de bär som inte plockats i strid med äganderätten. Alternativet, som Björn Galant ser det, är exempelvis igenbommade vägar. – Politiken duckar för frågan, men kommersiell bärplockning ingår inte i allemansrätten. Nu är någonting trasigt och risken är att vi straffar ut friluftslivet som vi inte vill motverka. Men blir enda lösningen vägbommar så stängs vägarna för alla utom markägarna. Den lösningen vill vi inte ha, säger Björn Galant till Nordsverige.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!