Jaktnyheter

Kirunavarg ”genetiskt viktig” – oklart om den flyttas

Vargen söder om Kiruna uppges ha vandrat in från Finland-Ryssland. Bild: Google maps och Gettyimages, montage
Vargen som upptäckts i trakterna söder om Kiruna uppges ha finsk-ryskt ursprung, enligt DNA-proverna. Nu återstår att se om länsstyrelsen ska besluta om skyddsjakt då Girjas sameby snart har uppemot 5.500 renar i området, eller om vargen ska flyttas till vargkolonin i Mellansverige.
Jaktjournalen citerade i lördags Sameradion och berättade att det dykt upp en närgången varg i byar söder om Kiruna. Den har dödat en ren och ordföranden i Girjas Sameby, Matti Blind-Berg, tycker att den uppför sig så märkligt att han undrar om den är uppfödd och utsläppt. Nu rapporterar Sameradion att det är en hanvarg och att den kommer från Finland-Ryssland, enligt DNA-prover som tagits. Girjas sameby kommer snart att ha uppemot och 5.500 renar i området och har meddelat att vargen inte kan vara kvar på platsen. – Det är så att finsk-ryska vargar har ett viktigt genetiskt värde om den kommer ner till den skandinaviska populationen. Vi har fortsatt att spåra vargen i helgen och igår, och kan konstatera att den rör sig i begränsat område, säger Alexander Winiger, handläggare på länsstyrelsens fältenhet, till Sameradion.

”Samma scenario…”

Winiger lovar att länsstyrelsen snabbar på sitt beslut så mycket som möjligt om vargen. På Svenska Samerans Riksförbund, SSR, är ledningen inte nöjd med svaret från länsstyrelsen. – Återigen är det oklart vad som händer. Det återupprepar sig samma scenario gång på gång som vi sett de senaste åren på flera håll. Jag är orolig att det blir samma situation även nu, att det dras ut på beslutet. Det finns ännu ingen konkret handlingsplan för de här ärendena. En sådan skulle varit gjord för flera år sedan, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist och verksamhetschef på SSR, till Sameradion. Vargen verkar enligt länsstyrelsen spårningar vara stationer, men nu är det Naturvårdsverket som måste ta beslut om det kan bli aktuellt att flytta vargen, eller om länsstyrelsens personal får ta beslut att den ska avlivas.