Jaktnyheter

Kim har skjutit nio guldbockar – men vårjakten bojkottar han

Kim Nilsson har skjutit nio guldbockar och är kritisk till att det tillåts jakt på vårbock i Skåne. Foto: Privat

Skånske jägaren Kim Nilsson har skjutit nio guldbockar i sitt liv, men den första och historiska vårbocksjakten deltar han inte i.
- Det kan räcka med en säsong för att krascha rådjursstammen, säger Kim Nilsson.

"}}

På söndag blir det för första gången jakt på vårbock i hela Sverige. Regeringen har beslutat om den nya jakttiden och kommer inte att ändra beslutet trots protester från södra Sverige.

I P4 Kristianstad uppmanar ordföranden i Svenska Jägareförbundet i Skåne, Lars Persson, medlemmarna att inte delta i vårbocksjakten. Han menar att det blir för lång jakttid på handjur när det är speciell bockjakt både på våren och hösten.

Kim Nilsson, som skjutit nio guldbockar i sitt liv och jagar i trakterna av Helsingborg, kommer inte att gå ut på jakten på söndag.

”Är så fel”

– Jag tycker den är så fel. Om jägarkåren använde vårjakten som verktyg för att få upp medelåldern bland bockarna, om man sköt spetsbockar, skulle jakten kunna vara bra. Men jag ser på Instagram att det trillar många kapitala bockar i de län som haft vårjakt, säger Kim Nilsson.

Han varnar för att den stora ägosplittringen i södra Sverige, med många små marker, kan leda till att rådjursstammen skjuts sönder.

Blir det inte lite motsägelsefullt, att du själv skjutit nio guldbockar och är kritisk till vårjakt?
– Många tänker inte på att vi har så många, jättesmå marker, där bockarna kan passera över tre fyra marker på några minuter. Jag har lyckats koppla ihop jakt fyra-fem gårdar, 200-300 hektar och kan på så sätt välja vilka bockar som kan skjutas. Jag fattar att jakt på vårbock kan funka för dem som jagar 800 eller 1.000 hektar – men här nere blir det inte bra, svarar Kim Nilsson.

P4 Kristianstad intervjuar landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg som meddelar att beslutet om vårbocksjakt i hela landet står fast.

Utvärdering

– Vi tog beslut eftersom rådjursstammen är stark och livskraftig och förekommer i stabila eller ökande populationer i alla län. Men jag lyssnar naturligtvis på kritik och vi kommer att följa utvecklingen. Vi får helt enkelt se hur jakten gick när den är över, säger Anna-Caren Sätherberg till lokalradion.

Kim Nilsson upplever att det finns uppslutning bland jägare i Skåne, att inte gå ut och jaga vårbock på söndag.

– Bland dem jag möter känns det som det finns en stor enighet: Alla säger, nej vi ska inte jaga någon vårbock. En klok jägare sa att det tar 25 år att bygga upp en bra rådjursstam – men att det räcker med en säsong för att krascha den, säger Kim Nilsson.