Jaktnyheter

”Kennelklubben gör helt rätt när man kräver kraftigt minskad vargstam”

Brittis Hillberg och hennes två schäfrar Nezzla och Zorro tränar i skogarna i Hofors. Vargen är ett problem för dem. Foto: Elin Hillberg-Persson

Brittis Hillberg i Hofors vill visa att det inte bara är jägare, djurbönder och renskötare som vill ha ned storleken på vargstammen.
- Vargarna begränsar vårt liv. Svenska Kennelklubben gör helt rätt när den ställer sig bakom en kraftig sänkning av stammen, säger Brittis till Jaktjournalen.

"}}

Hon har berörts starkt av den tragiska nyheten som Jaktjournalen rapportrade i helgen – jämthundstiken Minna som blev attackerad av varg under älgträning i Hofors.

Jämthunden skadades så allvarligt att hon fick avlivas. Enligt Arbetarbladet fann länsstyrelsens besiktningsman att Minna närmast fått ryggen avbiten.

– Jag och mina hundar befann mig en kilometer från platsen där jämthunden attackerades, under hela dagen. Mycket obehagligt, säger Brittis Hillberg.

Hon är aktiv inom Svenska Schäferhundsklubben och tränar och tävlar med sina två schäfrar i spår, lydnad och skydd.

– Jag är fantastiskt glad över att jag inte valde grenarna rapport eller sök, där hundarna jobbar utom synhåll.

Värdefulla hundar

Träningen sker till stor del i skogarna kring Hofors, men nu har vargstammen blivit så stark att den påverkar vilka områden Brittis vågar vistas i med sina hundar.

– Jag har mycket bra lydnad och inkallning på mina hundar och de vistas inom min närhet. Men finns mängder med exempel på vargar som tagit hundar inne på tomter och alldeles nära sina förare, säger Brittis Hillberg och tillägger:

– Jag lägger inte ned massor med tid, pengar och energi på mina hundar för att de ska bli attackerade av vargar. Och jag kan inte komma hem till ungarna och berätta, ”tyvärr, vargarna tog hunden”.

När Svenska Jägareförbundet gick ut och krävde kraftigt minskad vargstam, jakt på 100 vargar kommande år, ställde sig Lantbrukarnas Riksförbund, Svenska Samernas Riksförbund, Svenska Fåravelsförbundet och Föreningens Sveriges Jägare bakom kravet.

Dessutom meddelade Svenska Kennelklubben, via Jaktjournalen, att de också stödjer kravet på kraftigt minskad vargstam.

”Helt rätt”

– Det är helt rätt av Svenska Kennelklubben och jag undrar var försäkringsbolagen, exempelvis Agria och Svedea, står i debatten. De borde oroa sig eftersom de betalar för alla skadade och dödade hundar, säger Brittis Hillberg.

Hon finner tilldelningen i årets vargjakt i Sverige, 33 vargar, löjligt liten.

– 33 vargar har vi bara här kring Hofors.

Brittis frågar sig varför jägarkåren inte bjuder hårdare motstånd mot utvecklingen.

– Om man ställde in jakten under ett par säsonger skulle samhället få se hur det blir med viltstammarna. Om man dessutom struntade i att betala in arrendeavgifterna för jakten, så skulle det få effekt. Money talks, säger Brittis.