Jaktnyheter

KD-nej till att samebyarna har ensamrätt till fjälljakten

Ebba Busch vill värna både samebyarna rättigheter - och allmänhetens tillgång till jakten och fisket i fjällen. Foto: Kristdemokraterna

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch vill inte att samebyarna ska ha ensamrätt på förvaltningen av jakten och fisket på statens marker i fjällen.

"}}

Ebba Busch intervjuas i valsatsningen i Sameradion och vänder sig emot hur domen i det så kallade Girjasmålet tolkats och tillämpas.

– Jag tror att det både går att värna urfolkens rättigheter, och samtidigt värna den ganska breda tillgången till mark, jakt och fiske som Sverige har, säger Ebba Busch till Sameradion.

Just nu jobbar Renmarkskommittén med att analysera vilken följden blir av Girjasdomen, där Högsta domstolen slog fast att det är Girjas sameby och inte staten som ska förvalta jakten och fisket på statens marker ovan odlingsgränsen.
Kommitténs första betänkande kommer under hösten.

Tidigare har moderatledaren Ulf Kristersson och socialdemokratiska statsministern Magdalena Andersson uttalat sig om jakten och fisket i fjällen.

Kristersson anser det är staten som ska förvalta marken. Magdalena Andersson anser att fri jakt i fjällen inte är någon självklarhet.