Jaktnyheter

Katt i magen men inga hagel i kroppen – vargen i Nykvarn obducerad

Missade mannen som sköt paragraf 28-skottet mot vargen i Nykvarn? Eller finns det fler närgånga vargar i området? Arkivbild: Gettyimages

Vargen som avlivades i Nykvar hade i stort sett en komplett katt i magsäcken. Det visar obduktionen, som nu är klar. Däremot hade vargen inga hagel i kroppen. Frågan är om det finns fler närgångna vargar i Nykvarn.

"}}

Det var i måndags som skyddsjägarna fällde en varg i Nykvarn, där varg uppträtt mycket närgången en längre tid och sannolikt haft sitt födosök bland husen.

Mängder av katter rapporteras försvunna.

Vargen som fälldes i Nykvarn hade också tagit sig en katt som sin sista måltid.

Komplett katt i magen

– Den hade i princip delarna av en komplett katt i magsäcken. Det betyder att den måste ha tagit katten alldeles innan den sköts, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA, till Jaktjournalen.

Den 28 augusti försökt en varg ta en jakthund av terriertyp på en tomt i Nykvarn. Hundägaren, som jagat duvor före händelsen och hade hagelbössa med sig, sköt först varningsskott och sedan verkanseld mot vargen.

– Det var på ungefär 25 meters avstånd, snett framifrån, och vargen avbröt attacken mot hunden och kastade om, har länsstyrelsens handläggare Mikael Fransson tidigare berättat i Jaktjournalen.

Han sa också att den varg som fälldes i skyddsjakten hade gamla skador framtill.

Bomskott?

Några hagel fann dock Henrik Uhlhorn på SVA inte i kroppen.

– Vi fick in vargen flådd och hittade inga hagel i kroppen på den. Det är möjligt att det kan ha suttit hagel i skinnet – det vet jag inte, säger Henrik Uhlhorn.

Då är frågan om paragraf 28-skottet kan ha varit total bom, eller om det kan finnas fler vargar som jagar bland husen i Nykvarn.

Vargen var en vuxen tik i medelgott hull. Utan skinn vägde kroppen 33 kilo. Livmodern var liten, vilket tyder på att hon aldrig fått några valpar.

Jaktjournalen har inte lyckats nå Mikael Fransson på länsstyrelsen för en kommentar.