Jaktnyheter

Känd jaktföretagare pekas ut som leverantör av illegalt utplanterat vilt

Mufflon och dov tillhör de viltarter som ska ha sålts för utplantering av företagaren. Foto Istock och Getty images.

En jaktföretagare i Stockholmsområdet pekas i media ut som den som har levererat mufflon och dovhjort till Storön i Vänern och till Södra Gräsö utanför Öregrund. Djur som har planterats ut illegalt på öarna.

"}}

Tidningen ETC har i ett flertal artiklar skrivit om öar där det helt plötsligt dykt upp både Mufflonfår och dovhjortar. Vilt som tidigare inte funnits där. Nu pekar tidningen ut en känd jaktföretagare för att vara den person som levererat djur till Storön i Vänern.

Jaktjournalen har flera gånger skrivit om viltinvationen på ön. Rykten om att djuren planterats in på ön, av en man som förvärvat en av öns större fastigheter har figurerat sedan djuren började dyka upp.

Enligt ETC så har flera vittnen i samband med ägarbytet sett hur en djurtransport lyftes ombord på en pråm som sedan bogserades över sundet till Storön med en båt tillhörande jaktföretagaren.

Fiktiv kund

För att kunna belägga att företagaren säljer vilt även till dem som saknar inhängnader och tillstånd har ETC har låtit en reporter utge sig för att vara en ägare till en ö och som är intresserad av att köpa djur för utplantering. Enligt tidningen ska företagaren på förfrågan ha svarat.

–Ja, du behöver tillstånd men det kommer du inte att få. Så du behöver inte ens ansöka.

Under samtalet mellan den fiktiva kvinnan och företagaren ska den senare ha uppgett att han just då höll på att leverera vilt till en annan ö.

– Jag håller faktiskt på att leverera till en ö just nu

Några veckor senare dyker dovhjortar upp på Södra Gräsö utanför Öregrund. Något som Jaktjournalen skrivit om. Kring den här händelsen har också tidningen Skärgårdsnytt rapporterat om hur dovhjortarna började dyka upp efter att företagaren tagit över jakten på ön.

Ärendet polisanmäls men utredningen läggs ner.

I samtalet med kvinnan som egentligen är reporter för ETC är företagaren frispråkig. Bland annat ska han velat genomföra leveransen av de 30 mufflonfår och 30 dovhjortar som kvinnan erbjuds, så fort som möjligt. Det för att undvika uppmärksamhet.

–Det är därför också vi gör mycket av de här grejerna så här års. För det är ganska folktomt i skärgården.

Du har gjort det här förut känns det som?

–Ja, många gånger. Vi säljer ungefär 600 djur per år, säger han enligt tidningen.

Nekar

Senare ringer tidningen upp företagaren igen och berättar att de ringer från ETC så förnekar han allt. Han menar att han förutsatt att det fanns hägn och därför kunde tänka sig att leverera och att han bara släpper ut djur i hägn.

Reportern frågar om varför han sagt en sak när hon ringer som en presumtiv kund och en sak till henne som reporter.

– Du får tro vad du vill.