Jaktnyheter

Kammarrätten: ”Viktiga” vargen får inte skjutas

De jurdiska turerna kring den fårdräpande, "viktiga" vargen södra Sverige blir fler och fler. Nu är det kammarrätten som beslutat att vargen inte får skjutas. Foto: Gettyimages

Den ”viktiga varg som härjar bland fårbesättningarna i södra Sverige får inte skjutas. Det har kammarrätten kommit fram till.

Jaktjournalen har i flera artiklar rapporterat om en hanvarg född i norska reviret Setten. Han är avkomma till en varg invandrad från Finland-Ryssland och betraktas därför som extremt viktig.

Genom DNA-prov är det bevisat att han dödat får vid minst elva tillfällen i södra Sverige under det senaste halvåret.

Tidigare har förvaltningsrätten stoppat en skyddsjakt i Skåne, då den ”viktiga” vargen kunde finnas i närheten av skyddsjaktsområdet.

Förvaltningsrätten har också stoppad jakt i Kronoberg och Kalmar län.

Nej från kammarrätten

Länsstyrelsens tjänstemän i Kalmar överklagade till kammarrätten, som nu slår fast att vargen inte ska skjutas.

SVT Småland rapporterar att Svenska Rovdjursföreningen, som överklagar skyddsjakterna på den aktuella vargen, får rätt.

– Det är bara att acceptera domen men vi kommer att ta ett nytt beslut om skyddsjakt ifall det sker fler angrepp i Kalmar län, säger Anders Karlsson, avdelningschef på Länsstyrelsen Kalmar län, till SVT.

Även i Kronoberg är det skyddsjakt utfärdad på samma varg. Den skyddsjakten har förvaltningsrätten godkänt. I nuläget är det oklart hur det går med jakten i Kronoberg och den blir ett ärende kammarrätten.