Jordbruksverket är nöjda med CWD-kartläggningen i Norrbotten

Jägare i området kring Arvidsjaur och Arjeplog genomförde CWD-provtagning på drygt 600 älgar under höstens jakt. Jordbruksverket är mycket nöjda med jägarnas insatser, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Prover har tagits på över 600 älgar i området. Foto: Gettyimages

– Vi är otrolig imponerade av det arbete som gjorts av jägarna och jägarförbundet i området, säger Karolina Wall, veterinär på Jordbruksverket till SVT Nyheter Norrbotten.

Fler än 600 älgar har provtagits i kartläggningsarbetet av CWD (avmagringssjukan). Två älgar testades under en relativt kort tidsperiod positivt för smittan och därefter intensifierades provtagningen efter beslut av Jordbruksverket.

Alla prover har ännu inte analyserats och Jordbruksverket avvaktar innan de fattar beslut om övervakning inför nästa års jakt.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼