Jaktnyheter

Johan har skjutit två vildsvin i Övertorneå

Johan Lahti Nilsson med vildsvinet han sköt i onsdags. Ettåriga Östsibiriska laikan Raisa fick göra ett dödsök och vildsvin blev hennes första kontakt med dött vilt. Bild: Privat och Eniro, montage

Johan Lahti Nilsson skapar uppståndelse sedan han i onsdags skjutit ett vildsvin i Övertorneå i Norrbotten.
- Jag sköt ett vildsvin här 2015 - så jag har världsrekord i vildsvin här i Tornedalen, säger han och skrattar.

"}}

Det var vid 19-tiden i onsdags kväll som Johan Lahti Nilsson begav sig till ett område där vildsvinet varit synligt, vilket P4 Norrbotten var först med att berätta. Han smög sig fram och kunde plötsligt höra hur vildsvinet smaskade och åt på någonting.

– Jag gick närmare och då märkte den mig. Men jag fick ett bra tillfälle att skjuta, säger Johan.

Det har funnits uppgifter om två vildsvin i området, men Johan har spårat i området och tror att det bara är ett vildsvin som gått fram och tillbaka och lämnat spå.

Vildsvinet som fälldes i onsdags kväll var en galt, som vägde 40 kilo slaktad.

Vandringsstråk

– 2015 sköt jag ett vildsvin bara någon kilometer från den plats där jag sköt i onsdags kväll. Så jag har världsrekord i vildsvin i Tornedalen.

Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet i Norrbotten, säger att det då och då skjuts vildsvin i länet.

– Ungefär vartannat eller var tredje år skjuts det vildsvin i Tornedalen. Det finns uppgifter om ett vildsvinshägn på den finska sidan och det verkar vara ett vandringsstråk som går in i Sverige, säger Björn Sundgren.

Johan Lahti Nilsson har nu styckat vildsvinet.

– Det kommer att bli korv – och så har jag styckat ur stekarna med hela benen kvar.