Jaktnyheter

Jaktskyttebana kämpar mot klagande grannar

Hagelskytte har man fått ge upp helt på Sövdeborgs jaktskyttebana i Sjöbo. Arkivbild: Gettyimages

I tre år har verksamheten vid Sövdeborgs jaktskyttebana i Sjöbo kommun legat nere efter klagomål från grannar. Nu har klubben fått klartecken att skjuta med kulvapen - och grannarna överklagar igen.

"}}

– Det är en jättetråkigt historia. Vi har bjudit till så mycket vi kan, säger Klas Olsson, ordförande vid Sövdeborgs jaktskyttebana, till Jaktjournalen.

Startades 1944

Skjutbanan har funnits sedan 1944 och närmaste grannfastighet ligger cirka 600 meter bort. Vid bullermätningar för tre år sedan översteg ljudet vid grannarna de 67 decibel som anges som gränsvärde i Naturvårdsverkets riktlinjer.

Verksamheten stoppades av länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen gav de klagande grannarna rätt.

Nu har klubbens medlemmar byggt om skjutkurerna med bullerisolerande material och vid nya mätningar klarade man bullergränsen.

– Det gäller kulskytte. Hagelskytte tvingas vi avstå helt. Mätningarna visar 68 decibel, alltså en decibel för mycket. Problemet är att vi inte kunnat bygga om som vi vill, eftersom vi inte ägt marken, säger Klas Olsson.

Överklagar igen

Föreningen har också gått med på att minska skjuttiderna kraftigt på banan.

De gamla tiderna var klockan 09-21 på vardagarna och 09-18 på lördagar och söndagar.

Föreningen har begränsat öppettiderna från 09-13 på tisdagar, 13-20 på torsdagar och 09-12 på lördagar.

– Söndagar har vi tagit bort helt, för att bjuda till gentemot grannarna, säger Klas Olsson.

De sex grannar som klagar är dock inte nöjda utan har nu överklagat till mark- och miljödomstolen. Därifrån har inte besked om framtiden ännu kommit.