Jaktmotståndare stoppar generell skyddsjakt på flera fågelarter

Nu förbjuds generell skyddsjakt på bland annat kråkfågel och duvor i England. En BBC-profil och miljöaktivist lyckades lobba igenom förändringar av befintliga jaktlicenser.

Generell skyddsjakt på bland annat duva, slopas nu. Arkivfoto: Per Jonson

Det är brittiska Fieldsport channel som rapporterar om inskränkningarna i fågeljakten. Bakom det nya förbudet står Chris Packham som genom året blivit känd för engelsmännen som en tv-personlighet inom naturprogram. Han har också arbetat med bevarandebiologi och tar officiellt avstånd från jakt.

Skyddsjakt på duva, kråkfågel, måsar och kanadagäss förbjuds nu sedan tre olika fågeljaktslicenser återkallas. Totalt berörs 16 olika fågelarter av regeringens beslutet.

De tre jaktlicenserna som nu slopas handlar om att döda eller fånga vissa fågelarter för att förhindra skada eller sjukdomar, för att bevara andra vilda fåglar, flora och fauna, samt för att upprätthålla säkerhet och ”public health”.

På grund av de indragna generella licenserna måste nu markägare som har problem med fåglar söka egna personliga skyddsjakttillstånd.

Generella jaktlicenser för att effektivisera jakt på skadegörande fåglar infördes på 1980-talet i England.

Enligt Fieldsport Channel jobbar nu myndigheten Natural England för att skapa en ny licens som inrymmer de tre nyligen borttagna licenserna.

– Vi förstår om den här förändringen skapar problem för en del människor, men vi jobbar hårt för minimera problemen, säger Marian Spain, Natural Englands verkställande direktör i ett pressmeddelande.

 

 

 

AKTUELLT

Krönika: Klent gensvar – vem hade förväntat sig nåt annat!

För tio år sedan skapade den lokala jaktvårdskretsen där jag bor en jourgrupp, vars avsikt var att stå till tjänst när lantbrukare fick problem med vildsvinsskador. Ett antal jägare, mig själv inkluderad ”utbildades” i Skåne och kom hem med höga förhoppningar om att detta skulle bli bra.

Nytt fall av CWD på älg upptäckt

Ytterligare en älg med CWD-smittan har upptäckts i Norrbotten, rapporterar länsstyrelsen. Det rör sig om en äldre älgko som avlivats sedan den uppträdde misstänksamt.

Annonser