Jaktnyheter

Jaktledaren berättar: Så ska Linghedsvargen fällas

Jägarna söker efter vargen som skyddsjagas i byn Linghed i Dalarna. Bild: Gettyimages och Google maps, montage
Jägarna som skyddsjagar en varg i Linghed i Dalarna gjorde en rivstart och har varit igång i stort sett hela natten. Jaktjournalen har talat med jaktledaren som berättar om det svåra uppdraget och vilken planen är.
Efter flera månader av observationer av närgången varg i byn Linghed i Falu kommun meddelade länsstyrelsen på torsdagen att en varg får skjutas. Redan på kvällen tog sig tolv jägare an uppdraget. – Vi var tio man som gick ut på pass. Dessutom är två man ambulerande i bil, eftersom det står i länsstyrelsens beslut att vargen får skjutas från bil, och med billysena på, bara bilen står stilla, berättar jaktledaren. Två jägare var utrustade med lockpipor och en av dem fick riktig viltkavalkad presenterad för sig. – Det kom tre rävar – en som var fram till fötterna på en passkytt. Det kom också tre rådjur och tre fältharar – jag visste inte att de var intresserade av lockpipor, säger jaktledaren och skrattar.

Kalvande ko och synobs

Jaktområdet är litet – cirka en gånger tre kilometer stort – och jägarna kan inte sitta i byn, eftersom vargen ska avlivas med klass 1-studsare och kulfången måste vara säkra. Men det kom ingen varg inom skotthåll under torsdagskvällen. Däremot ringde en lantbrukare jaktledaren vid 02.30-tiden och rapporterade att korna var oroliga och att vargen troligtvis var i närheten. – Vi var till platsen och kollade men såg ingenting. Jag funderar på om korna råmade och var oroliga eftersom det var en kossa som kalvade i hagen, säger jaktledaren. Det blev jakt i stort sett hela natten och vid 06.30-tiden på fredagsmorgonen rapporterades en synobs av vargen. – En sambo till en av jägarna kom körande med bil och såg vargen inom jaktområdet. Men utan spårsnö är det svårt att veta vart den tog vägen, konstaterar jaktledaren.

Jobbar gratis

Han väljer ut de jägare som får delta i jakten. Intresset har varit stort och många har anmält att de gärna hjälper till, men antalet jägare är begränsat till 20 man enligt länsstyrelsens beslut. – Första natten har vi varit fem pensionärer och fem andra jägare som antingen jobbar skift eller är hemma på grund av corona. Planen är att fortsätta passa av runt byn, använda två ambulerande bilar och invänta rapporter om synobsar. – Regeln är att passkyttarna inte får lämna sina pass. Två hundar som använts vid vargjakt – en plott och en östsibirisk laika – finns i beredskap om det skulle gå så illa att eftersök måste inledas efter en påskjutning. Ingen ersättning utgår till människorna som nu utför det viktiga och tidskrävande uppdraget och förväntas ha jour dygnet runt för telefonsamtal som berättar att vargen är synlig i byn. – Alla jobbar gratis, konstaterar jaktledaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21