Jaktnyheter

”Jaktkompisen varnade mig…”

Jänny Ekwall med bävern som krävde en simtur för att kunna bärgas. Foto: Angelica Åhlfeldt

- Jakompisen varnade mig - du kommer att få bada. Och så blev det, säger Jänny Ekwall och skrattar.
I söndags sköt hon en bäver och den fick bärgas medelst simning.

"}}

35-åriga Jänny Ekwall jobbar som bergsprängare och har precis sprängt med dynamit, för vatten och avlopp vid en skola när Jaktjournalen når henne.

Hon bor i Bredaryd i Värnamo i Jönköpings kommun och har egen drever och jagar mycket småvilt. Men hon ger sig gärna ut på jakt efter annat vilt också.

I söndags kväll hade jaktkompisen Angelica Åhlfeldt bjudit in till bäverjakt i Svartå söder om Degerfors i Örebro län.

Simtur

– Vi satt jättevackert på en klipphäll och det var strålande sol, vindstilla och spegelblankt. Då kom den en liten bäver simmande. Angelica varnade mig – du kommer att få bada, sa hon. Och så blev det, berättar Jänny med ett skratt.

Hon sköt sittande och hade stöd mot knäna med sin 308:a och skottet träffade bra. Bävern låg dock kvar i vattnet.

– Jag tog av mig i underkläderna och började vada ut. Men jag fick vända och sätta på mig strumpor eftersom jag kände att fötterna skulle bli uppskurna i vassen. Sedan simmade jag ut och hämtade bäver, berättar Jänny.

Någon direkt trivseltemperatur var det inte i vattnet i Svartå den här kvällen. Jänny gissar att det var max tio grader.

– Det är fjärde året som Angelica bjuder på bäverjakt – och det är den tredje bävern jag skjuter. Vi har ingen bäver hemma, så det blir en exotisk jakt för mig, säger Jänny.

Jänny Ekwall med sin bäver. Foto: Angelica Åhlfeldt