Jaktnyheter

Jaktjournalens första april-skämt ledde till en roman

Linda Jones med sin roman, där idén kom från ett första april-skämt i Jaktjournalen. Foto: Maria Fäldt, montage

Jaktjournalens första april-skämt fick kreativiteten att flöda för Linda Jones. Det blev en roman som nu finns utgiven på Bonnier Carlsen.

"}}

– Hela idén var så spännande, att jag kände att jag ville skriva om den, berättar Linda Jones.

Hon är 34 år och bosatt i Luleå. Hon är journalist och har jobbat på SVT i Norrbotten, men kommer efter föräldraledighet att tillträda en tjänst som dramaproducent på Sveriges Radio.

Linda Jones debuterade som författare 2019 då hon gav ut romanen Bete sig. Den fick Norrlands litteraturpris 2020 i barn- och ungdomskategorin.

När Tidningen Skriva utlyste en novelltävling kände Linda att hon ville vara med.

– Temat var korsning. Jag tyckte att det lät tråkigt och hade inga idéer. Även om det låter lite halvrisigt så är det sant, jag googla och hittade ert första april-skämt, men jag var lite trög och fattade först inte att det var ett aprilskämt. Men idén kom från Jaktjournalen, så det är ert fel, berättar Linda och skrattar.

Älg-ren-hybrid

Jaktjournalens första april-skämt 2018 var att det skådats ett märkligt djur norr om Sundsvall. Länsstyrelsen fick bilder och bedömde att det måste röra sig om en hybridisering mellan älg och ren.

Det utlovades 100.000 kronor till den som kunde fånga djuret levande, med lasso.

Linda har själv jägarexamen och gick igång på idén och skrev ett bidrag till novelltävlingen. Texten fick inga priser, men Linda tänkte att hon skulle utveckla temat till en roman.

Så blev det och i januari kom romanen ”De tar allt ifrån mig”.

– Det handlar om en 15-årig tjej, Frida. Hennes mamma är jaktledare och Frida har alltid velat bli jägare. Nu ska hon få vara med på uppsiktsjakt, men precis när jakten ska starta avlyser länsstyrelsen jakten eftersom man hittat ett märkligt djur som inte får skjutas, berättar Linda.

”Vill inte veta…”

Frida bor i den fiktiva byn ”Marken”, där befolkningen sett samhällsservicen nedmonteras undan för undan.

– Det är en ganska mörk berättelse där stoppet i älgjakten leder till att människor tar lagen i egna händer för att protestera, säger Linda.

Blir du miljonär på boken nu?
– Det är inte många det finns några pengar till i den här branschen. Jag vill inte veta hur mycket pengar som kommit in, för då blir jag så deppig. Men boken har fått fina rescensioner, svarar Linda.

Nedan länk till aprilskämtet i Jaktjournalen 2018: