Jaktnyheter

Jaktglädje förbyttes i ilska och frustation – två björnar surnade

Jaktledarna Torbjörn Petterson och Samuel Forsberg med en av björnarna som fick kasseras. Foto: Privat

Två björnar surnade och fick kasseras i Sösjö i Jämtland i lördags.
- Vi ringde länsstyrelsens rapporteringstelefon för björnjakten och fick veta att björnarna inte fick flås innan de kommit till besiktningsstationen. De var oflådda i fem timmar i solgasset och luktade förfärligt, berättar jaktledare Samuel Forsberg.

"}}

På länsstyrelsen hävdar tjänstemän att det måste ha blivit ett missförstånd.

Det var en glädjens dag som förbyttes i ilska och frustration för jaktlaget norr om Bräcke. Under dagen sköt man två björnar – en hane på 205 kilo och en hona på 109 kilo.

– Förra året sköt jag en björn som vi tog ur och flådde i älgslakteriet, dit länsstyrelsens besiktningsman kom. I år sa länsstyrelsens tjänsteman, som svarade i rapporteringstelefonen, att björnarna inte fick flås innan de kommit till besiktningsstationen i Lit, berättar Samuel Forsberg för Jaktjournalen.

Fem timmar

Det tog fem timmar att få ut björnarna ut skogen, köra dem till Lit för besiktning och sedan tillbaka till Sösjö där de kunde flås.

– Vi hade tagit ur dem, men det hjälpte inte. De klarade inte fem timmar i solen. De hade surnat när vi flådde dem, berättar Samuel Forsberg.

Det fina köttet, som var tänkt att delas ut bland jaktlagets medlemmar, kanske lagas i ordning till en fest med björnkött på menyn, fick istället kasseras.

Vilthandläggare Malin Larm säger dock att björnarna hade kunnat flås.

Hade kunnat flås

– Det är bara björnar som ska säljas som måste flås på vilthanteringsstation. Livsmedelsverkets skärpta regler gäller björnar som ska säljas. Om man ringer till besiktningsmannen brukar det går bra att komma överens om att björnarna kan flås före transport – om det handlar om björnar som jägarna vill behålla själva, säger Malin Larm.

Jägarna i Sösjö säger att de ringde länsstyrelsens rapporteringstelefon för björnjakten och beskedet var att björnarna inte fick flås.

– Det var vad den tjänstemannen sa åt oss, säger en av skyttarna, Annica Hultstrand Tengelin.

De båda jaktledarna Samuel Forsberg och Torbjörn Petterson säger samma sak: Tjänstemannen sa att björnarna inte fick flås.

”Missförstånd”

Det var Irene Hjort, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland, som svarade i rapporteringstelefonen när Samuel Forsberg och de andra jägarna i Sösjö ringde i lördags.

– De var osäkra på om björnarna skulle säljas. Björnar som ska säljas får inte flås. Det sa jag, men det måste ha blivit ett missförstånd, säger Irene Hjort.

Beskedet tas emot bestörtning av Samuel Forsberg.

”Blir alldeles ställd”

– Det hade vi inte en aning om. Hade vi fått sådana uppgifterna hade det här kunnat gå bra. Det var djävligt typiskt – jag blir alldeles ställd nu, Samuel Forsberg.

Han frågar sig varför det måste vara krångligt med björnarna.

– Man borde kunna utbilda en jaktledare i varje kommun som kan komma ut och ta de prover som ska tas på fällda björnar. Ta en hårtuss och rycka ur en tand kan väl vilken jägare som helst. Det är ingen raketforskning och då slipper björnarna surna, säger Samuel Forsberg.

Annica Hultstrand Tengelin och Samuel Forsberg med den andra björnen som jägarna i Sösjö tvingades kassera. Foto: Privat