Jaktnyheter

Jägarkritik mot stoppad vargjakt

Enligt lokala jägare kan det finnas tio vargar kvar i reviren Snösjön och Haraldssjön som delas mellan Västmanland, Dalarna och Örebro län. Arkivbild: Gettyimages

Jägarna i reviret Haraldssjön är kritiska till den oförutsägbara vargförvaltningen. Folk har tagit semester och i vissa fall haft långa resvägar - och nu är jakten stoppad.
- Man tror inte det är möjligt att rättssystemet fungerar så här, säger en styrelseledamot i älgskötselområdet Riddarhyttan-Skinnskatteberg.

"}}

Jaktjournalen berättade på tisdagen att Rovdjursföreningen överklagat länsstyrelsens beslut om tilläggsjakt på två vargar i Haraldssjön. Förvaltningsrätten stoppade jakten.

– Vi hade folk ute som letade efter spår och en hundförare åkte från Värmland, för att vara beredd på onsdagsmorgonen. Totalt är det 20 jägare och många har tagit semester för att kunna delta i jakten, säger representanten från älgskötselområdet.

Utraderad löshundsjakt

Jaktjournalen har i reportage berättat om den svåra vargsituationen i Skinnskattebergs kommun, som förra våren var drabbat av minst fyra vargrevir. Löshundsjakten är i princip utraderad.

”En adaptiv och hållbar förvaltning av vargstammen är direkt beroende av människans tolerans för vargen. Detta innebär att de människor som påverkas av stora rovdjur ska ges möjlighet att finna en delaktighet i förvaltningen samt att konflikter mellan människa och varg minimeras. Förtroendet för vargförvaltningen är beroende av att systemet är tydligt, förutsägbart, transparent och såväl regionalt som nationellt förankrat (Linnell 2013, Liberg et al. 2015)”, skriver länsstyrelsen i Västmanland i sitt beslut om vinters licensjakt.

Nu lyckades alltså Rovdjursföreningen återigen stoppa jakten.

– Folk tycker att det här suger. När vi skrev om det här i vår diskussionsgrupp fick vi direkt massor med tummar ned. Det blir jägarna längst ut i organisationen som får ta konsekvenserna, säger mannen i älgskötselområdets styrelse.

”Tio vargar kvar”

De två reviren Snösjön och Haraldssjön ligger vägg i vägg och delas mellan tre län – Västmanland, Dalarna och Örebro. Tolv vargar sköts snabbt.

– Det var betydligt fler vargar än man trott från början. När vi sköt den sjätte och sista vargen i Haraldssjön hade vi sett en grupp med sex vargar. Personligen tror jag att det är tio vargar kvar i de båda reviren, säger mannen.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, förstår att vanliga jägare tycker att rättssystemet fungerar obegripligt.

– Vi fick en dom i Högsta förvaltningsdomstolen och den gav miljöorganisationer rätt att överklaga, i enlighet med Århuskonventionen. Frågan är om det är rimligt att små föreningar, med några hundra eller några tusen medlemmar, också ska ha talerätt. Ett tag gick det så långt att till och med facebookgrupper ansågs ha rätt att överklaga, säger Gunnar Glöersen.