Jaktnyheter

Jägaren Stig Olov räddade bock ur dödsfälla

Bocken hade fastnat med hornen i staketet. Foto: Privat

En råbock i Fagersta fastnade i ett staket med hornen och hade sannolik gått en säker död till mötes om inte jägaren Stig Olov Jansson räddat den.
- När jag fick loss den simmade den över i så strömt vatten, att jag tänkte att den drunknar, säger Stig Olov

"}}

Det var nyligen som han blev utringd till ett industriområde i Fagersta. En bock hade förirrat sig innanför ett högt stålstaket.

Antagligen försökte bocken hoppa för att ta sig ut. Följden blev att den fastnade med hornen i stängslet och blev hängande hjälplös.

Stig Olov Jansson

– Den sparkade som fan när kom dit för att få loss den. Men jag lyckades hålla den med ena handen och klippa upp staketet med andra handen, berättar Stig Olov.

Sedan kom nästa problem: Hur få ut bocken från inhägnaden?

Slängde sig i vattnet

Det finns stora grindar som ställdes upp, men ditåt sprang bocken inte när den väl var loss från stängslet. Den sprang åt helt fel håll.

– Vi tänkte att vi aldrig får ut den. Men det visade sig finnas ett litet hål i staketet och där tog den sig ut. Då kom nästa grej – den slängde sig i mycket strömt vatten och började simma. Jag trodde att den skulle drunkna och att vi skulle få fiska upp den vid kraftstationen, säger Stig Olov.

Men rådjuret hade gott om krafter och nådde land på andra sidan, trots den kraftiga strömmen.

– Jag var förskräckt att den simmade så bra. Sedan slog den först en volt bakåt när den försökte klättra upp i slänten. Men den hittade ett annat ställe där det inte var så brant. Det slutade bra, konstaterar Stig Olov Jansson.

Stig Olov Jansson lyckades klippa loss bocken. Foto: Privaat