Jägareförbundets Dalaordförande vill ha bort Torbjörn Larsson som förbundsbas

Ordföranden för Svenska Jägareförbundet i Dalarna, Ulf Berg, välkomnar att Torbjörn Larsson slutar som förbundsordförande om ett år. Det handlar om den infekterade strid om vargfrågan och samarbetet med Världsnaturfonden WWF som nu rasar för öppen ridå.

En intern strid, mellan bland andra Dalaordföranden Ulf Berg och förbundsbas Torbjörn Larsson rasar i Svenska Jägareförbundet. Foto: Mikael Moilanen, Gettyimges och logga Jägareförbundet, montage

”Jag är glad att Svenska Jägareförbundet nu påbörjar arbetet att hitta en ny ordförande att välja vid nästa års stämma”, skrev Jägareförbundets Dalaordförande Ulf Berg på Facebook på torsdagskvällen.

– Jag röstade för att Tobjörn Larsson sitter kvar ett år till, men jag välkomnar att vi väljer ny ordförande om ett år. Någon djävla ordning måste det vara även i Jägareförbundet, tillägger Ulf Berg när Jaktjournalen når honom på fredagsmorgonen.

Striden handlar om en debattartikel som Ulf Berg och länsordförandena i Värmland, Västmanland, Gävleborg och Örebro län skrev tillsammans i Svensk Jakt den 23 juni.

Varnade för WWF-samarbete

Ordförandena i varglänen varnade för att inleda nytt samarbete med Världsnaturfonden WWF rovdjursfrågan. WWF har efterlyst ett omtag i rovdjurspolitiken, men vill också ha fler vargar och krafttag mot illegal vargjakt.

De fem länsordförandena fick hjälp av Rickard Axdorff, ledamot av förbundsstyrelsen, att formulera sin debattartikel. Han petades därför från sin styrelsepost, vilket Jaktjournalen har rapporterat.

En viktig omständighet är att Svenska Jägareförbundet 2015 lämnade WWF:s förtroenderåd i protest mot WWF:s hållning i rovdjursfrågan.

– Jag misstänker att styrelsen för Svenska Jägareförbundet börjat närma sig WWF igen och att vår debattartikel störde det arbetet. Det förnekades under torsdagens stämmoförhandlingar. Men om det verkligen är så, att vår artikel förstörde möjligheterna till nytt samarbete, så är jag oerhört glad att vi skrev den, säger Ulf Berg.

Pekar ut jägarkåren

Han pekar på att WWF vill ha flera vargar och hårdare tag mot illegal vargjakt.

– Det är inte kriminella förortsgäng de anklagar för illegal vargjakt, utan jägarkåren. Dessutom vill WWF ha fler vargar, vilket går helt på tvärs med vad Jägareförbundets stämma sagt, säger Ulf Berg.

Han överväger nu att skriva till revisorerna och kräva en utomstående granskning av vad som hänt i det här ärendet.

– Det är väldigt intressant att Torbjörn Larsson under stämman uttryckte att han kan skriva under på varenda ord i vår debattartikel, att det inte finns någonting i innehållet som går på tvärs med förbundets värderingar. Ändå anklagas en styrelseledamot som hjälpt oss med ett utkast till en debattartikel för illojalitet. Så här får det inte gå till i en folkrörelse. Vi ska vara trogna mot stämmobesluten och styrelsen har inte rätt att sänka taket för debatten, säger Ulf Berg.

Bara en representant

Han är starkt kritisk till att petningen av Rickard Axdorff nu leder till att Jägareförbundets region Mitt bara får en representant i förbundsstyrelsen.

– Axdorffs plats blir tom och vi får inte de två representanter i styrelsen som stadgarna anger, säger Ulf Berg.

Jaktjournalen söker kommentarer från de inblandade.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Styrelseledamot i jägareförbundet petades på årstämman

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼