Jaktnyheter

Jägareförbundet Värmland kräver stor vargjakt i vinter

Jägareförbundet i Värmland siktar på att få ned vargstammen i länet till mellan 10 och 20 vargar. Foto: Gettyimages

Jägareförbundet i Värmland kräver nu att bördan av vargstammen minskas kraftigt i länet.
- Någonstans mellan 50 och 100 vargar måste skjutas i Värmland i vinter, säger Jägareförbundets länsordförande, Anders Olsson, till Jaktjournalen.

"}}
Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland

Vinterns inventering visar att Värmland hade 14 föryngringar, alltså vargrevir med valpar. Med den omräkningsmodell som är vetenskapligt vedertagen och används av myndigheterna, betyder det att Värmland vintern som gick hade 140 vargar.

Dessutom har 28 revir konstaterats i Värmland.

Och under april maj föddes årets vargkullar.

Jägareförbundet i Värmland kan acceptera en till två föryngringar, alltså 10 till 20 vargar.

Allra helst ingen

– Allra helst skulle vi inte vilja ha någon varg, men vi måste vara realistiska och inse att vi inte kan komma ned till noll, säger Anders Olsson.

Första steget i en sänkning av vargstammen i Värmland måste vara jakt på mellan 50 och 100 vargar i vinter, menar Anders Olsson.

– Värmland är det län som varit hårdast utsatt i väldigt många år. Då är det ett rimligt krav, säger han.

Jägareförbundet har sedan länge krävt att antalet vargar i Sverige ska vara 150 individer.

– Det är givetvis problematiskt att man tagit bort vargen i halva landet – eftersom renskötseln går före vargen i norra delen av Sverige, det man kan tänka sig är det lämpligaste habitatet för varg. Det är glest befolkat och och så vidare, säger Anders Olsson.

”Ohållbar situation”

Men då skriker era medlemmar i Norrland och säger att de inte vill ha någon varg. Vad säger du om det?
– Det är det ingen som vill ha. Det har varit bekvämt för många när vargstammen koncentrerats till Värmland, Dalarna och Örebro. Du ser ju tongångarna nu när man får några revir i södra Sverige – vilka starka känslor det väcker. Titta på Värmland som är berört av 28 revir i senaste inventeringen. Det är en ohållbar situation, att vi ska bära hela det här lasset, svarar Anders Olsson.

En majoritet i riksdagen vill sänka vargstammen kraftigt. Regeringen har också gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda vilka konsekvenserna av en kraftigt minskad vargstam får för vargarna.

Senast den 1 oktober meddelar myndigheterna hur stor vinterns vargjakt blir.