Jaktnyheter

Jägare sköt attackerande björn – berättar om dramat

Jägaren lyckades träffa huvudet på björnen, vid sidan om ena ögat. Den dog direkt. Foto: Privat

En älgjägare i Skellefteå klarade sig på lördagen undan med blotta förskräckelsen - när han lyckades skjuta en anfallande björn.
- Det var ett ögonblicksverk när den kom rusande emot mig. Jag sköt och björnen dog direkt, berättar jägaren för Jaktjournalen.

"}}

Han gick ut på förmiddagen i lördags och släppte sin tvååriga jämthundshane. Hunden har aldrig tidigare haft kontakt med björn och när det blev upptag utgick jägaren från att den var efter älg.

– Det blev gångstånd som gick 600-700 meter. Under tiden anslöt grannlagets jämthundstik och det blev ståndskall med båda hundarna inne i extremt tät skog. När jag var 20 meter ifrån såg jag hundarna men ingen älg. Men de stod vid en rotvälta, så jag tänkte att det kunde vara grävling, berättar mannen.

Han smög ytterligare några meter och var inne på 15 meters avstånd när björnen plötsligt gjorde utfall mot hundarna.

– Då kom hundarna springande till mig – och björnen kom efter. Den rusade rakt emot mig och jag sköt på ren instinkt, berättar mannen.

9,3×62

Kulan från hans 9,3×62 gick in bredvid ena ögat på björnen, som kastade sig bakåt och dog på platsen, 7-8 meter från jägaren.

Säkert hade han hjälp av skjutövningarna i samband med Björnpasset som han tagit.

– Jag har för vana att alltid gå med bössan lyft och fingret på säkringen när jag smyger in på stånd. Björnpasset rekommenderar jag starkt, även för dem som inte tänkt skjuta björn, säger jägaren.

Det är fullskjutet i licensjakten på björn i området, något som jägaren hade konstaterat redan på morgonen när han inledde jakten.

”Hörd som vittne”

Efter skottet mot björnen ringde han länsstyrelsen, men där hänvisade personalen till polisen. En patrull kom ut till skottplatsen.

– De förstod vilken situation jag var i, så jag är inte misstänkt för något brott utan hörd som vittne, säger mannen.

Det visade sig vara en björnhane och jägaren uppskattar dess vikt till 70-80 kilo.

– Efteråt tänkte jag på vad som hade kunnat hänt och blev lite skakis. Det blev lite onödigt spännande säger mannen.

Mannen sköt och björnen kastade sig bakåt och dog sju-åtta meter bort. Foto: Privat