Jägare på Gotland räddar rådjurskid före slåttern | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
5 månader sedan Viltvård
Ett jaktlag på Gotland räddar kid undan lantbrukarnas stora maskiner. Förra året hittade de ett kid som gått ut i vallen och lagt sig. Tore Olofsson bär kidet som hittades av Kenneth Thomsson. Foto: Tomas Lindström
Jägare på Gotland räddar rådjurskid före slåttern

I gotländska Lokrume har ett jaktlag gått ihop för att förhindra att rådjurskid möter döden i lantbrukarnas slåttermaskiner. Förra året förolyckades inte ett enda kid, enligt jaktlagsmedlemmen, Tomas Lindström.

Det var P4 Gotland som först rapporterade om jaktlaget i Lokrume. Det välkomna initiativet är taget av jägarna själva.

Tomas Lindström berättar för Jaktjournalen om hur beslutet växte fram:

– Jag har funderat en del. Jag läser jakttidningar och det har blivit fler och fler rådjur här, de förökar sig så vansinnigt. Dels är det tragiskt när kid slås ihjäl, dels kan fodret bli förstört om det vill sig illa, säger Tomas Lindström.

Ett dött rådjurskid i skörden riskerar att toxinet botulinum bildas och smittar djur som äter av fodret.

– Jag tror det är ett av världens farligaste gift, säger han.

Går vid vallen

I jaktlaget är det sju till åtta personer som lägger cirka fem timmar på att förhindra att kiden tar daglega där det ska skördas.

– Vi går fem meter in från kanten runt vallen, helst kvällen innan eller två dagar innan. Då känner djuren vittring av oss och geten flyttar på kiden.

Arbetet har varit framgångsrikt. Vad Tomas känner till blev inget kid ihjälslaget i fjol, men året innan var det flera stycken.

– Vi går nu i maj inför första skörden. En del tar hö senare, men då är kiden så stora att de är inne i skogen antar jag. Det är uppskattat. Jag får bara höra positivt om att vi kan hjälpa till.

Förra året räddade jaktlaget ett kid när traktorföraren såg att det gick ut i vallen la sig där han ännu inte hade slått.

­- Vi var några man och letade, men hunden kunde inte känna någon vittring. Det blev väl inte så mycket när det låg ner. Men sedan var det en som kunde känna rådjuret med foten, säger Tomas Lindström.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!