Jaktnyheter

Jägare i Västerbotten bunkrar ammunition

Lena Boholm på Jaktgården i Skellefteå märker ökad efterfrågan på ammunition. Foto: Privat

Jaktbutiker i Västerbotten märker ökad försäljning av ammunition, stormkök och gasolvärmare. Anledningen tros vara kriget i Ukraina.

"}}

SVT Västerbotten rapporterar att flera jaktbutiker i Västerbotten märker av ökad försäljning. Bland jägare är det ammunition som efterfrågas i ökad omfattning.

Lena Boholm är delägare i Jaktgården i Skellefteå och vittnar om ökad försäljning.

– Det är säkert en rädsla inför den kommande jaktsäsongen, att det inte ska gå att få tag i grejer. Jag tror inte att man bunkrar för att gå ut i krig med sin älgstudsare, säger Lena Boholm, säger Lena Boholm till SVT.

Två askar

För Jaktjournalen utvecklar hon det:

– Det handlar till exempel om jägare som tidigare frågat om de kunnat köpa tio skott. Nu vill de ha två askar. Folk köper också mer hundfoder – de verkar vara rädda för att det ska ta slut, säger Lena Boholm.

Hon märker också att nya kundgrupper söker upp jaktbutiken – människor som är ute efter olika typer av stormkök och gasolkaminer.

Butiksbiträdet Åsa Olofsson på Jaktia i Vilhelmina bekräftar ökad försäljning.

– Det handlar inte om att folk ska försvara sig utan man vill försäkra sig om att det finns om det blir en brist på ammunition. Det beteendet såg vi även under pandemin då det fanns en rädsla att tillverkningen skulle stanna av, säger hon till SVT.