Annons
”Jag kände smaken av min puls” - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 månader sedan älgjakt
Wow, vilken upplevelse! Plötsligt kom en 14-taggare springande rakt mot Elin Olausson som satt på pass. Med ett välriktat skott fällde hon den stora tjuren på 20 meter. Foto: Privat
”Jag kände smaken av min puls”
Plötsligt kom grannlagets hund med en 14-taggare till Elin

Elin Olausson satt på pass, i förhoppning om att åtminstone få se en riktig Norrlandsälg under jakten i Ramsele. Då brakade det till i skogen. Grannlagets hund kom springande med en 14-taggare. Tjuren rusade rakt mot Elin, som höjde bössan och satte stopp för den framrusande 300-kilosgiganten.

Elin Olausson, 27, från Dingle brukar sedan några år tillbaka följa med sin sambo för att gästjaga med hans jaktlag i Ramsele.

Stor tjur kom rusande

Hittills har hon lyckats fälla två älgar på egen hand. Men inget slår jaktminnet hon har med sig hem från fredagens jakt i Ramsele.

– Vi hade varit uppe en vecka och redan börjat förbereda oss på att åka hem på lördagen när jag fick ett bra pass där flera älgar gått ut under veckan. I hopp om att åtminstone få se en riktig Norrlandsälg satt jag väl någon timme innan det plötsligt började bullra och braka i skogen. Så kom grannlagets hund springande med en stor älgtjur. De kom in cirka hundra meter ifrån mig och kom sedan närmare och närmare – i full fart. Jag väntade tills jag fick en lucka med sikt innan jag drog iväg ett skott. Han var väl 20–25 meter ifrån mig, och där blev han, berättar Elin.

Ett minne för livet

När älgen stupat kom det egna jaktlagets hundar också farande. För att undvika onödigt gruff skyndade sig Elin att koppla den snälla grannlagshunden som försett henne med det fantastiska bytet och en storslagen jaktupplevelse.

– Ja, det var riktigt häftigt. Wow! Jag kände smaken av min puls. Jag var full av adrenalin. När allt går så fort reagerar man ju väldigt instinktivt. Ska man stå och fundera är det ju kört. Det känns fortfarande lite svårt att förstå. Det här blir verkligen ett minne för livet. Detta kommer jag att leva på länge! utbrister Elin Olausson.

Hoppas på brons-trofé

Exakt hur mycket den enorma 14-taggaren väger vet Elin ännu inte. Enbart hjärtat väger 3,2 kilo. Använder man sig av den beräkningsmodell som gör gällande att älgens vikt uppgår till hjärtats vikt, multiplicerad med 100, bör det röra sig om en älgtjur i 320-kilosklassen.

– Det var en riktig bamse. Eftersom vi fick med oss kött hem i fjol, gav jag allt kött till jaktlaget. Men jag fick med trofén hem. Det var ett riktigt pussel att få in den i bilen, med hundar och packning och allt. Nu ska trofén bedömas. Man vill ju se om den räcker för brons, avslutar Elin Olausson.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!