Jaktnyheter

”Jag hade aldrig klarat mig själv”

Anders Ahlqvist var nära att gå samma öde till mötes, som den danske jägaren som nyligen hittades död i ett jakttorn utanför Eksjö efter att han troligen blivit attackerad av ett vildsvin. Arkivfoto: Privat

Anders Ahlqvist i Sandhem är en av några få svenskar som vet hur det känns att slåss på liv och död med en skadskjuten vildsvinsgalt. Hösten 2018 var han nära att stryka med när ett vildsvin han trodde var dött plötsligt gick till ursinnig attack.

"}}

I onsdags, 17 augusti, hittades en dansk jägare död i ett jakttorn i Eksjö kommun. Polisen misstänker att han dödats av ett vildsvin.

En som varit nära döden i en vildsvins attack är 58-årige Anders Ahlqvist från Sandhem.

Det var den 24 november 2018. Anders Ahlqvist var ute i skogen utanför Velinga, söder om Tidaholm, för att jaga vildsvin tillsammans med en grupp andra jägare.

En hårsmån från döden

När en av medlemmarna i jaktlaget fick in en träff på en vildsvinsgalt, följde Anders efter djuret när det försvann in i ett snår. Inne i snåret stod hans hund och skällde. Spår visade att galten blödde mycket kraftigt. Anders Ahlqvist tog för givet att den lagt sig och dött inne i snåret.

Men så var inte fallet. Plötsligt stod den skadskjutna galten mitt framför Anders. Sekunden därpå befann han sig en hårsmån från döden.

Gick till ursinnig attack

Galten gick till ursinnig attack. Med sina betar skar den sönder Anders Ahlqvists båda lår. Kraftigt blödande blev han liggande på marken med den ilskna galten över sig.

Skrikande slog Anders larm till jaktkamraterna. Samtidigt lyckades han få tag på sitt gevär, som han tappat vid galtens rasande angrepp. Med pipan bara ett 20-tal centimeter från vildsvinets huvud lyckades han avliva galten innan den hann gå till ny attack.

Anders jaktkamrater, som befann sig alldeles i närheten, skyndade fram för att hjälpa. Genom att strypa blodtillförseln till Anders ben med två livremmar, hårt åtdragna i vardera ljumsken, lyckades de få stopp på det värsta blodflödet.

”Visst var det nära”

– Jag hade tur som hade kompisarna så nära. De hjälpte mig snörpa åt blodkärlen i ljumskarna med två bälten. De såg också till att vi fick snabb kontakt med 112. Jag hade telefonen med dem på tråden liggande på bröstet medan vi väntade på ambulanshelikoptern. Så jag hann egentligen aldrig bli rädd på riktigt, minns Anders.

– Men visst var det nära. Jag hade aldrig klarat det om jag varit själv. Medan tiden gick kände jag hur mina händer och ben började domna bort, att cirkulationen höll på att bli dålig. Fast då kom ambulanspersonalen genom skogen. De hade med sig en läkare som började ge mig blod redan i ambulanshelikoptern, fortsätter han.

Läkningstiden blev tuff

Idag är Anders tillbaka på jobbet. Men helt återställd blir han nog aldrig. Foto: Privat

Anders Ahlqvist fördes snabbt till Skövde sjukhus för intensivvård.

Konvalescensen efter dagarna på intensiven blev tuff. Vildsvinsgalten hade skurit ett djupt sår i Anders vänstra lår med sina betar. Insidan av högerlåret var helt uppsprättad, från knät till ljumsken – ända in till benet.

Blödningen hade varit omfattande. Men som genom ett under hade Anders pulsådror klarat sig undan vildsvinets vassa betar.

Inte helt återställd

Skadorna har tagit tid på sig att läka. Anders är visserligen tillbaka på jobbet på heltid igen. Men fullständigt återställd tror han inte att han någonsin kan räkna med att bli.

– Nej, jag har fortfarande dålig känsel i höger vad och i foten. Jag tappade tio kilo under sjukdomstiden och sådant gör att man tappar mycket ork. Det har tagit tid att återhämta sig. Jag har inte samma kondition i dag, som jag hade innan detta hände, säger Anders Ahlqvist.

Fortsätter jaga vildsvin

Man skulle kunna tro att den som varit så nära att förolyckas under jakt drar sig för att ge sig ut på vildsvinsjakt igen. Men redan i mellandagarna julen 2018 hängde Anders med sitt jaktlag ut i skogen igen.

Idag jagar han åter vildsvin, dock alltid iklädd ordentliga vildsvinsbyxor

– När olyckan hände hade jag vanliga skinnbyxor. De stoppar inte för mycket, kan jag säga. Betarna gick rakt igenom. Många tycker att vildsvinsbyxor är för tjocka och varma att ha på sig. Men idag tvekar jag inte en sekund med att ta på mig dem. De är en väldigt bra livförsäkring, säger Anders Ahlqvist.

Tänker mer på säkerheten

Trots att han var nära att mista livet, känner sig Ahlqvist inte rädd för att fortsätta jaga vildsvin.

– Nej, jag är inte rädd. Men jag har respekt för dem. Jag kastar mig inte längre in i de allra tätaste snåren och jag tänker på var jag ställer mig, så att jag alltid har en flyktväg om något skulle hända. Så mitt säkerhetstänkande är högt. Och jag använder alltid vildsvinsbyxor när jag är på vildsvinsjakt. Vildsvinsbyxor är något jag starkt rekommenderar alla som jagar vildsvin att använda. Man vet ju aldrig vad som kan hända, säger Anders Ahlqvist.