Jaktnyheter

Ja till skyddsjakt på rådjur i tre år

Länsstyrelsen i Halland har utfärdat ett treårigt beslut om skyddsjakt i Simångsdalen i Halland. Foto: Gettyimages

En besöksträdgård med sällsynta växter i Halland beviljas skyddsjakt på rådjur. Beslutet gäller under tre år.

"}}

Göran Johansson äger Vargaslätten, som anläggningen heter, i Simlångsdalen i Halmstad kommun.

– Det var arkitekt Sigrid Eriksson som byggde Vargaslätten 1917 som sommarställe åt sig själv. Han ritade bland annat Götaplatsen och Masthuggskyrkan i Göteborg, berättar Göran Johansson.

Han beskriver Vargaslätten som ett allkonstverk. Det är anlagda dammar och vattenfall och det finns växter från Nordamerika och Asien planterade.

– Anläggningen är helt unik – det finns nästan inga sådana här platser kvar i Europa. Det är Sveriges största privatägda trädgård av det här slaget – och verksamheten är en viktig back up för Botaniska trädgården i Göteborg. Vi arrangerar guidade visningar, säger Göran Eriksson.

Skyddsjakt i tre år

Men växtligheten hotas av vilda djur – kaniner, vildsvin, grävlingar och rådjur – som betar knoppar och gräver och bökar upp odlingarna på den 14 hektar stora marken.

Hela området är inhägnat men då och då tar sig vilda djur in ändå. Göran Johansson skickade in en ansökan om skyddsjakt.

Länsstyrelsen konstaterar att vildsvin, grävling och kanin kan jagas enligt gällande lagstiftning. Men myndigheten meddelar skyddsjakt på rådjur under tre år.

– Jag uppfattar beslutet som att vi får skjuta fem rådjur per år, säger Göran Johansson.