Jaktnyheter

Ingen nåd för renägare som sköt björnar – får fängelse

Renägaren fann björnhonan och hennes två ungar nära renhjorden. Då sköt han dem. I nuläget är domen att mannen ska sättas i fängelse. Arkivbild: Gettyimages

Renägaren sköt en björnhona och hennes ungar som uppehöll sig alldeles intill kalvande renar. Tingsrätten dömde till åtta månaders villkorligt fängelse och den högre instansen har nu bestämt att renägaren ska sitta inlåst i sex månader.

Jaktjournalen har rapporterat om fallet där en norsk renägare sköt en björnhona och hennes två ungar i Lierne i maj 2022.

Det hade varit stora problem med björnar som dödade och åt nyfödda renkalvar. Omkring 15 renkalvar dokumenterades björndödade, men hur många det verkligen var är höljt i dunkel. Renägaren ansökte om skyddsjakt men fick avslag av Miljödirektoratet.

30 meter

Renägaren fick hjälp av personal från Statens naturoppsyn och man försökte jaga bort björnarna från de kalvande renhjordarna. Det misslyckades dock och när renägaren den 22 maj 2022 kom till platsen fann han björnhonan och hennes två ungar nära renflocken.

I rapporteringen från tingsrätten hette det att björnarna låg och åt på renkalvar. Rovdyr.org uppger nu att de tre björnarna låg och vilade några hundra meter från renflockarna.

Renägaren kom in på 30 meters avstånd från björnarna och sköt dem. Han anmälde sig själv till polisen.

Oeniga domstolar

Tingsrätten dömde mannen till åtta månaders villkorligt fängelsestraff och en prövotid på två år. Nu rapporterar Rovdyr.org att den högre instansen, lagmannsretten, skärper straffet. Renägaren döms till sex månaders ovillkorligt fängelsestraff.

I tingsrätten ville en domare fria mannen. Även lagmannsretten är oenig.

De juridiska diskussionerna i fallet handlar om hur långt nödvärnsrätten sträcker sig för en tamdjursägare som försvarar sina djur. Majoriteterna i tingsrätten och lagmannsretten pekar på att pågående angrepp, eller omedelbart förestående angrepp, ger rätt att avliva angripande djur.

De dömande juristerna menar att förutsättningarna för nödvärn inte var uppfyllda i det är fallet.

Den dömde renägarens advokat meddelar att domen kommer att överklagas till norska högsta domstolen.