Ingen fjälljakt på ripa förrän 15 september i Girjas

Girjas sameby inför förändringar i småviltsjakten i höst. Jakten på ripa i fjällenområdena får inte starta förrän den 15 september – efter renslakten.

Det blir ingen småviltspremiär förrän den 15 september på marker som Girjas sameby förfogar över. Arkivbild: Per Jonson

– Jag tycker att det är jättetråkigt. Förhoppningen var att småviltsjakten skulle starta vid premiären den 25 augusti. Jag har för mig att det var snö i Kiruna den 15 september i fjol, säger Peter Ledin, chef i region Norr för Svenska Jägareförbundet.

I den så kallade Girjasdomen slog Högsta domstolen fast att det är Girjas sameby som har rätten att förvalta jakten och fisket på statens marker i renskötselområdet.

Något formellt beslut om start för årets småviltsjakt på Girjas marker är inte taget av samebyn eftersom årsmötet försenats av coronapandemin.

Preliminära beslut

Men ordförande Matti Berg meddelar att det finns preliminära, inofficiella beslut.

– Väster om järnvägen mellan Gällivare och Kiruna planerar vi att öppna för jakt den 15 september. Det beror på att renslakten är planerad att äga rum där 10-12 september och jakt skulle störa renskötseln, säger Matti Berg.

Det innebär att fjälljakten på ripa inte kan starta förrän 15 september på Girjas marker.

1 september i skogslandet

I skogsområdena öster om järnvägen är starten tänkt att bli 1 september istället för 25 augusti.

– Vi tycker att det är oetiskt att jaga kycklingar och harpaltar 25 augusti. De är väldigt små, säger Matti Berg.

En jägare i Kiruna, som Jaktjournalen talat med, har gjort samma iakttagelse.

– Ripkycklingarna var väldigt små och kunde knappt flyga när jag var upp och plockade hjortron, säger jägaren.

Girjas sameby kommer bara att sälja småviltskort till människor som bor i Norrbotten. Några prishöjningar är inte aktuella, meddelar Matti Berg.

– Jag var varit i skogen och inte hunnit sätta mig in i frågan. Men många jägare kommer att bli besvikna. Vi hade hoppats på jaktstart i Girjas samtidigt som i andra områden, säger Birgitta Isaksson, ordförande i Svenska Jägareförbundet Norrbotten och boende i Kiruna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ännu en vargattack mot får i södra Sverige

I helgen inträffade ytterligare en attack mot en fårbesättning i södra Sverige. Länsstyrelsepersonal misstänker att det även denna gång är den fårdräpande tiken från Tönsenreviret i Gävleborg som varit framme.

Big Game läggs ned

Jaktmagasinet Big Game läggs ned. Eventuellt kommer tidningen att återuppstå i framtiden, men nu inriktar sig ägarna på att betala tillbaka pengar till dem som löst prenumerationer men inte fått några tidningar.

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼