Jaktnyheter

Idag startar licensjakten på säl – och Alexander är taggad

För Alexander Gustafsson i Varberg är säljakten nummer ett. Idag startar licensjakten och ikväll blir det premiärkväll för Alexander. Foto: Privat

Båten är i toppskick, vinden ligger perfekt, bössan är inskjuten och havet sträcker sin väldiga vattenspegel så långt horisonten når. Idag startar licensjakten på säl och 28-årige Alexander Gustafsson i Varberg är beredd. För honom är säljakten nummer ett.

"}}

– Jakten har funnits i mitt liv ända sedan barnsben och på Vildmarksgymnasiet i Unnaryd gick jag en säljaktsutbildning – och då väcktes intresset, berättar Alexander.

Han har en rejäl ”bruksbåt”, 7,5 meter lång och 2,6 meter bred med en 125-hästars Mercury Optimax. En båt som tål ganska ordentlig sjögång och flyttar på sig snabbt.

– Jag är lite avundsjuk på dem som bor längre norrut och har lite skärgård. Här är det öppet hav rakt ut och blåser det från väst blir det snabbt väldigt höga vågor, säger Alexander.

Perfekt väder

Men idag blir det fantastiskt väder. SMI lovar 17 grader som varmast under dagen och vindarna blir ostliga.

Det var morfar och pappa som tog med Alexander på jakt när han var en liten grabb. Idag jagar han allt vilt och har haft en rad jakthundar av olika typer. Det har varit drivande, ställande, kortdrivande och apportörer.

Säljakten har dock blivit den jakt som Alexander brinner för mest.

– Det är lite ”meck” – man behöver en båt och måste kunna havet. Det är massor med utmaningar, svårare skytte och kanske inte en jaktform för den bekväme jägaren. Men havet och vyerna är fantastiska och jag älskar säljakten, säger Alexander.

Kobbar och öar

Ikväll ger han sig ut och tar sikte på öar och kobbar utanför Varberg. Helst skjuter han inte från båten, eftersom det blir vingligt så fort det blåser det minsta.

– Risken för skadskjutning är stor och jag tycker att man ska visa respekt för viltet och minska riskerna för att det utsätts för lidande.

Alexander jagar för det mesta liggande på öarna och kobbarna och skjuter oftast på säl som befinner sig uppe på land.

– Man måste välja plats om man ska skjuta när de är i vattnet. Är det 18 meter djupt utanför kobben, så hittar man aldrig sälen om man inte har en dykare med sig, säger Alexander.

”Blöta” kulor

Han skjuter med en Blaser R8 i kalibern 8×57 JS och patronerna laddas med 11-grams kulor.

– Jag använder så blöta kulor som möjligt, som minskar riskerna för ricochet mot klipporna. En hård kula studsar bara vidare och ut över öppet hav kan det bli mycket farligt, säger Alexander.

Han är mån om att ta till vara allt på sälen. Han gör grytor, grillar och röker köttet. Och fettet går att använda för att smörja kängor och andra skinnprodukter.

– Skinnet är fantastiskt, jättevackert, och det lämnar jag på beredning. Jag har tänkt låta göra en säljacka, som jag kanske kan ha på mig när jag jagar säl. Jag träffade en kille som hade en sådan och den var djäklig varm och snygg, säger Alexander.

Han flår sälarna ute på klipporna och lägger ett snitt från hakan ned till anus. Sedan rundflår han dem exakt som man flår en bäver, tycker Alexander.

Ogillar EU:s handelsförbud

Eftersom han fiskar mycket och vistas vid havet har han sett vilka stora skador sälen gör på fiskbestånden och yrkesfiskarnas redskap. Näten dras sönder eller försvinner och Alexander känner tillfredställelse i att kunna vara med och minska problemen.

EU:s förbud mot handel med sälprodukter gillar han inte.

– Det är jäkligt synd att man sätter stopp för produkter, som man gjort sedan långt tillbaka i tiden. När man ändå har licensjakt, varför ska man inte ta hand om bytet? Eftersom jag fiskar mycket har jag sett vad sälarna ställer till med i fiskbestånden – och möjlighet att sälja sälarna skulle öka intresset för jakten, säger Alexander.

Egentligen skulle han nog ha varit ute på jagat redan nu, om det inte varit för att han måste jobba också. Men i kväll blir det premiär i licensjakten för Alexander Gustafsson i Varberg.

Den här vyn kommer Alexander att få uppleva i kväll under sin säljakt. Foto: Privat