Högre slaktvikt på älgkalv i områden med varierad kost

I områden där älgar äter en varierad kost är slaktvikterna på kalvarna högre. Det har forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet kommit fram till i en studie.

Älgen behöver områden med varierad kost för att kalvarna ska nå högre slaktvikter. Foto: Gettyimages

Det är Skogsaktuellt som rapporterar att SLU-forskarna studerat maginnehållet i ett stort antal vommar från slaktade älgar i södra Sverige.

Forskarnas slutsats är att det är viktigt att älgen får i sig både örter och skott och växtdelar från både löv- och barrträd.

Kalvarna med de lägsta slaktvikterna kom från områden där älgarna ätit ensidig kost med mestadels skott och växtdelar från barrträd.

Rönn, asp, sälj och ek, som det råder brist på i södra Sverige är viktiga för älgarna.

Sex förvaltningsområden

Annika Felton är forskare vid SLU i Alnarp och har drivit projektet. Hon berättar för jaktjournalen att man studerade älgarna i sex älgförvaltningsområden i Götaland och ett förvaltningsområde i Sörmland.

Totalt i studien var medelvikten för slaktade kalvar kring 58 kilo. I områdena där kalvarna var minst låg slaktvikterna på cirka 51 kilo.

I områdena med de största kalvarna var slaktvikten i medeltal 65 kilo.

”Ganska häftigt”

– Vi ser en statistisk relation mellan vikten och vad de ätit och mångfalden i dieten. Det är ganska häftigt, eftersom det är så många faktorer som påverkar kalvarnas vikter, säger Annika Felton till Jaktjournalen.

Anledningen till att man inte studerade slaktvikterna hos vuxna älgar är att det är så många andra faktorer som spelar roll.

– Det handlar bland annat om hur avskjutningen ser ut och vad de ätit under hela sina liv, säger Annika Felton.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼