Hittade uthus där stulen älg misstänks ha styckats

Ett jaktlag i norra Värmland har polisanmält att de blivit bestulna på en älg. Med lite detektivarbete lyckades de hitta fastigheten där älgen tros ha slaktats och nu pågår en polisutredning om misstänkt brott mot jaktlagstiftning.

Intill sommarstugan påträffades bland annat ett älgskinn som misstänks komma från den stulna älgen. Foto: Privat

Det var den 20 december som medlemmar i jaktlaget hittade en älgvom i ett dike på jaktmarken.

– Polisen var ganska ointresserad. De ville skicka dit folk som skulle kolla om det verkligen var en älgvom, berättar en jägare i laget.

Man lade ut en förfrågan på Facebook och fick napp direkt. En bilförare hade kört efter vägen den 17 december och då kommit fram till en viltolycksplats. Det låg en död älg i diket, och där fanns två män och en bil.

– Bilföraren frågade om de var skadade och om de behövde hjälp. Nej, ingen var skadad, och de klarade sig utan hjälp, sa de. Bilföraren sa flera gånger till dem vilka jägare som var jakträttsinnehavare, berättar jaktledaren i laget.

Men ingen hade anmält någon viltolycka, varken till polisen eller till jaktlaget och älgen var försvunnen, så när som på vommen.

Hittade bilen vid sommarstuga

Bilföraren hade dock så bra signalement både på bilen och de båda männen att jaktlaget snart snokade upp en en sommarstuga i närheten. Där stod bilen parkerad.

– Det var blodspår i snön och de ledde in i ett uthus. Vi ringde polisen och dagen efter kom de hit och gjorde en husrannsakan både i uthuset och bilen. Man hittade skinn och huvud och slaktrester, bland annat en bruten älgrygg. Polisen tog DNA på slaktresterna och vommen, berättar jaktledaren.

Han och jaktkompisarna har fått besked att två män i förhör erkänt att de tagit älgen från olycksplatsen.

Men de hävdar att den var fullständigt sönderkörd.

– De påstår att det inte gick att ta reda på köttet. Ändå har de bemödat sig att skära rent runt revbenen på slaktresterna vi hittade, säger jaktledaren.

Sommarstugeägaren ska hävda att någon brutit sig in i hans uthus och använt hans maskiner att stycka älgen med.

Tycker att utredningen går sakta

I jaktlaget funderar man på varför det tar sådan lång tid med polisutredningen.

– Hade det varit en varg så hade de väl skickat hit en helikopter på en gång. Men nu var det bara ett matnyttigt vilt, en sketen älg, och då är det tydligen inte så viktigt, säger jaktledaren.

Stefan Hedelin är en av förundersökningsledarna vid polisen i Torsby och kan inte kommentera ärendet. Han hänvisar till förundersökningssekretess.

Jägarna undrar varför utredningen dröjer. De säger att ni skulle varit blixtsnabba om det handlat om en död varg. Vad säger du om det?

– Det var en retoriskt fråga, svarar Stefan Hedelin och skrattar. Det har bara gått lite drygt två månader sedan händelsen inträffade och det är ingen lång tid. Jag kan inte säga någonting mer än att det pågår en utredning om misstänkt brott mot jaktlagstiftningen.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser