Jaktnyheter

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Härjedalen ska ha vargrevir, trots att det är renskötselområde. Kommunalrådet är skarpt kritisk. Bild: Gettymages och logga Härjedalens kommun, montage
Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.
Naturvårdsverket har på eget bevåg beslutat att även den södra delen av Jämtlands län ska tillåtas ha stationära vargar, alltså vargrevir där det föds valpar. Det trots att det är renskötselområde. Länsstyrelsen och enskilda politiker har protesterat tillsammans med de drabbade samebyarna. Men Naturvårdsverket meddelar att beslutet står fast. I vintras fick det till följd att renar inte kunde flyttas till sina betesmarker utan fick hållas i hägn. Det medförde bland annat att renar dog på grund av att de inte fick i sig vätska. – De dricker inte vatten som erbjuds dem, utan måste få i sig vätska via snö som körs fram. Många renar var i väldigt dåligt skick och en del dog av det. Vargarna har också dödat renar, har länsstyrelsens rovdjurshandläggare Niklas Rumm berättat i Jaktjournalen.

Anders Häggkvist

Löshundsjakt som passion

Kommunalrådet Anders Häggkvist, som har löshundsjakt med trädskällare och älghund som passion i livet, är förbannad: – Renskötarna tvingas koncentrera sig på att hålla reda på var vargarna är istället för att lägga tid på renarna och sina företag. Rovdjur och speciellt varg är väldigt jobbigt för löshundsjakt, fäbobruk och renskötsel säger Anders Häggvist. Han är upprörd över att riksdagen fattade beslut att golvet för vargstammen ska vara mellan 170 och 270 vargar. Sedan plussade Naturvårdsverket på 30 vargar till. – Det är därför vi måste ha varg i Härjedalen också. Naturvårdsverket gick på eget bevåg utanför den ram som riksdagen beslutat. Tänk vilket liv det hade blivit om man istället lagt sig 30 vargar under 170. Då djävlar hade det stormat i både kvällspress och annat, säger Anders Häggkvist.

”Skiter i toleransnivån”

Han är starkt kritisk till att Naturvårdsverket genom sina beslut omöjliggör riksdagens beslut, att maximalt tio procent av renarna ska tas av rovdjur. – De som har renar i det här området är uppe i 40 procent skador. Naturvårdsverket skiter fullständigt i toleransnivån och det gör mig frustrerad. Det är lätt att springa i trygga korridorer, på distans, och fatta beslut som drabbar andra människor. Det är värst för de människor som ska gå och lägga sig på kvällarna och vet att vargen kan vara på väg att ta deras djur. De har ett helvete, säger Anders Häggkvist. Kommunen har inte rätt att överklaga Naturvårdsverkets beslut om vargarna. Men kommunen trycker på och stöttar de samebyar som strider för ett vargfritt renskötselområde. – Det här är en näringslivsfråga och trivselfråga för människor som bor här och har hundar och hästar och andra djur. Jag tycker synd om människorna i de delar av Mellansverige som har mycket varg. Egentligen borde man hålla stammen i den nedre delen av 170. Då minskar man ju problemen. När det är dubbelt så många vargar, då blir det problem här hos oss också, säger Anders Häggkvist.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21