Annons
Hare skjuten 18 oktober bar närmast fullgångna foster - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan dräktig
I bukhålan påträffades två klumpar (till höger) som visade sig vara två närmast fullgångna foster. Snusdosa längst till höger som referens på storleken. Till vänster ett av fostren. Haren sköts den 18 oktober i Hälsingland. Foto: Tommy Glans
Hare skjuten 18 oktober bar närmast fullgångna foster
Tommy Glans blev alldeles paff när han tog ur skogsharen han sköt i Voxna i Hälsinland den 18 oktober. Haren bar på två närmast fullgångna foster, men de låg löst i bukhålan.
– Jag har jagat hare i 30 år och aldrig varit med om något liknande. Den här haren buktade en timme för stövaren och uppförde sig helt normalt under drevet, berättar Tommy. När han tog ur haren hittade han två klumpar som låg lösa i bukhålan. Cancer eller någon annan sjukdom, tänkte Tommy först. Men när han öppnade hinnorna på klumparna fann han två närmast fullgångna foster med hår, klor, tänder och allt. – Man funderar på om haren skulle ha klarat sig, kommenterar Tommy. Hans erfarenhet är att skogshararna föder sina sista kullar för säsongen i månadsskiftet juli-augusti.

Forskare kommenterar

SLU-forskaren Jonas Malmsten befinner sig utomlands men kommenterar fallet via mejl. Malmsten skriver: ”Intressant! 1) Harar kan ju brunsta och bli dräktiga ganska långt in på sensommaren, och individuell variation kan ju faktiskt innebära att de även kan bli dräktiga in på hösten. Det finns alltid en variation, men vi jägare (och folk i allmänhet) vill ju ibland att det ska vara inom fasta ramar då det gör förklaringar enklare. Eller svårare. 2) Om jägaren är helt säker på att dessa små knytten låg utanför livmodern och fritt i bukhålan så rör det sig sannolikt om utomhavandeskap. De befruktade äggen har hamnat utanför livmodern efter att ha ”missat” äggledartratten på sin väg ner från äggstocken till livmodern. Ovanligt, men det händer. Har sett det på dov. Embryoutvecklingen börjar, men försörjningen av näring är ofta otillräcklig eftersom det inte finns någon vettig moderkaka. Fel- eller sent utvecklade foster blir inte sällan resultatet, vilket kan vara det som jägaren sett i det här fallet. Och då skulle ju befruktningen i praktiken kunnat ha skett ”i rättan tid”. Om de var fullt utvecklade och verkligen låg fritt i bukhålan så hade de aldrig kommit ut eftersom de inte hade kunnat sätta igång förlossningen. Men de kan mycket väl ha varit kvar där för all framtid och harmamman klarat sig, om inte knölarna satt sig i vägen för något i bukhålan”, skriver SLU-forskaren Jonas Malmsten.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!