Jaktnyheter

Har skjutit 25 vildsvin i år – nu vill jägaren att fällor ställs ut

Vildsvinen ställer till det i området strax söder om Göteborg. Arkivfoto: Per Jonson
En markägare vid Sandsjöbacka, strax söder om Göteborg vill att avskjutningen av vildsvin i området effektiviseras. Markägaren som också jagar menar att fällor kan var en lösning.
– Vildsvinen började orsaka skador för fem, sex år sedan och trots åtgärder ökar skadorna istället för att minska. Vintern som varit är den värsta hittills, säger jägaren till Mölndals-Posten. Enligt jägaren som bara det senaste året fällt 25 vildvin själv går det inte att lösa problemen med drevjakter. – Strategin att stöta bort dem genom drevjakt flyttar bara problemet. På natten kommer grisen till dig och det blir mer effektivt. Man kan skjuta fler och därmed decimera stammen. Jägaren vill också att fällor sätts ut för komplettera åteljakten.

”Problemen har minskat”

Ulf Reiman är ansvarig för upplåtelsen av kommunal mark av Mölndals stad och han medger att problemen med vildsvin ökat de senaste åren. Boende i Lindomeområdet har lämnat in en namninsamling. Enligt Ulf Reiman har jägare i området gjort en stor insats och bromsat utvecklingen. – Vi kan se klara förbättringar. Det säger också jaktlagen jag har kontakt med, och mejl och telefonsamtal om vildsvinsproblemen har minskat. Men problemet är inte löst, det är inget man löser på ett halvår. Arbetet fortsätter, säger han till Mölndalsposten.