Jaktnyheter

Här är förutsättningarna för årets licensjakten på säl

Licensjakten på säl för perioden 2023-2024 inleds idag. Arkivbild: Gettyimages

Idag (20/4) inleds årets licensjakt på säl. Det är andra året i rad som det beslutats om licensjakt på både grå- och knubbsäl. Tilldelningen är dock lägre än i fjol.

Igår avslutades det sista av licensjakten på säl för perioden 2022-2023 när tiden för jakt på knubbsäl gick ut. En ny period inleds dock redan idag då licensjakten för 2023-2024 inleds.

Under jakten får jägarna i Sverige fälla totalt 1 500 gråsälar och 630 knubbsälar. Dessutom är det beviljat skyddsjakt i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrlands län.

Läs mer: WWF vill stoppa licensjakt på säl

Syftet med licensjakt på säl är att hindra skador orsakade av säl inom fisket i Sverige. Naturvårdsverket beräknar att det finns mellan 49 000 och 61 000 gråsälar i Östersjön

Vad gäller knubbsälarna så uppskattar myndigheten att det i de två knubbsälsbestånden i Kattegatt och Skagerrak, finns drygt 20 000 individer. Av dem får alltså 630 skjutas underårets licensjakt på säl.

Läs mer: Forskare och fiskare rasar mot nya regler som stoppar säljakt

Förra året hade jägarna en betydligt större tilldelning på 2 000 gråsälar och 730 knubbsälar. Kvoter som dock inte har fyllts.

–  Även om vi kan konstatera att skadebilden inom yrkesfisket fortsatt är hög, bedömer vi att det finns skäl att vara försiktiga vad gäller antalet sälar som ska få fällas. Vi behöver vänta in mer kunskap om populationerna. Det tillåtna jaktuttaget har dock god marginal till vad som faktiskt har fällts tidigare år, sa Hanna Ek, biträdande enhetschef på viltförvaltningsenheten i ett pressmeddelande tidigare i april.

Läs mer: Stopp för säljakt – ”ja, det blir konsekvensen

Följande jaktperioder gäller för respektive art:

Licensjakt på gråsäl: Får bedrivas i följande län under perioderna 20 april-20 maj 2023 samt 6 juni 2023 tom 15 januari 2024.

Norrbottens län
Västerbottens län
Västernorrlands län
Gävleborgs län
Uppsala län
Stockholms län
Södermanlands län
Östergötlands län
Gotlands län
Kalmar län
Blekinge län
Skåne län

Läs beslutet om licensjakt på gråsäl här.

Licensjakt på knubbsäl: får bedrivas i följande län och kommuner under perioderna 20 april –20 maj 2023 och 1 september 2023–19 april 2024

Västra Götalands län
Hallands län
Följande kommuner i Skåne län
Båstad
Ängelholm
Höganäs
Helsingborg
Landskrona
Kävlinge
Lomma
Burlöv
Malmö
Vellinge

Läs beslutet om licensjakt på knubbsäl här.

Skyddsjakt på vikare: får bedrivas i följande län under perioden    1 maj 2023 – 15 januari 2024

Norrbottens län
Västerbottens län
Västernorrlands län

Läs beslutet om skyddsjakt på vikare här.